martie 23, 2023 RomaniaEnglishRussia

Proiectul plafonării prețului la energie, departe de necesitățile reale ale consumatorilor

În Senatul României s-a dezbătut un proiect de lege privind măsurile de diminuare a prețurilor la gaze și energie electrică care presupune aplicarea mai multor măsuri simultane: plafonare, subvenționare, amânare, reduceri de taxe etc.

Un element surprinzător al acestui proiect, îl constituie discrepanța între măsurile alocate energiei electrice și cele alocate gazelor naturale.

Astfel, măsurile prevăzute de reducere a impactului facturii de energie electrică sunt mult mai mari, decât măsurile pentru gazele naturale, deși impactul facturii de energie electrică în bugetul unei familii este mult mai mic decât impactul facturii de gaze în sezonul rece în bugetul familiei.

Ponderea costurilor cu energia electrică lunară al unui proprietar, al unui apartament de 3 camere, este de cca. 5% raportat la sariul mediu net, în timp ce ponderea gazelor naturale este de cca. 16%.

Concret, acest consumator ar trebui să plătească 473 lei/lună pentru gazele naturale, după aplicarea prevederilor privind compensarea-plafonarea prețului la gaze (față de 242 lei/lună cât plătea în anul 2020), și să achite cca. 106 lei/lună pentru energie electrică, după aplicarea prederilor privind compensarea-plafonarea prețului la energie electrică (față de 84 lei/lună cât plătea în anul 2020). Cu alte cuvinte, ni se prezintă ce reducere importantă la factură vor avea românii pentru energie electrică, știindu-se că cele mai mari costuri sunt cu gazele și în fapt această măsură nu reprezintă un real ajutor (cel puțin nu la nivelul prezentat) pentru consumatori.

Pentru a vedea modul incorect, în care a fost realizat proiectul de lege, vom face câteva raportări comparative între măsurile propuse pentru energie electrică și cele pentru gaze, față de nivelul actual al prețurilor.

 Consum mediu lunar la nivel de România (kWh)Limita până la care se subvenționează prețul,  conform proiectului de lege (kWh)Rapoarte
 123=2/1
Energie electrică1253002,4
Gaze naturale3.150*2.1000,6

*) Calculat prin raportarea consumului casnic la 6 luni din an

 Preț Marfă conform datelor BRM pentru Q1 2022 (lei/kWh)Compensația unitară conform proiectului de lege (lei/kWh)RapoartePreț final   plafonat / preț marfă plafonat conform proiectului de lege (lei/kWh)RapoartePrețul final de referință conform proiectului de lege (lei/kWh)Rapoarte
 123=2/145=4/167=6/1
Energie electrică0,4970,2910,581 / 0,522,00,681,4
Gaze naturale0,5140,082**0,160,37 / 0,250,70,1250,2

*) Calculat prin raportarea consumului casnic la 6 luni din an

**) Compensația calculată la 33% la un preț mediu de 250 lei/kwh

Măsurile propuse pentru energie electrică sunt mai mari decât cele pe gaze, deși ponderea costului cu energia electrica este mai mică și astfel în fapt oamenilor li se dau un ajutor mult mai mic decât li se promite și de cât își imaginează aceștia. Este un joc de imagine care să arate publicului, câți bani sau acordat pentru energie electrică și să se piardă din discuție faptul că banii care trebuie plătiți de consumatori pentru gaze sunt foarte mulți și pentru care nu se acordă o subvenție importantă.

RomaniaEnglishRussia