februarie 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Bumerangul războiului

În anul 2021 prețurile diferitelor forme de energie au crescut, față de anul 2020, pe întreg mapamondul la un nivel extrem. Acest aspect a fost pus pe seama creșterii cererii la energie. A fost o explicație ușor acceptată și practic a trebuit să apară un conflict, ca să realizăm impactul acestor creșteri (sursa BP):

  • 318% creșterea prețului la cărbune
  • 300% creșterea prețului la energie electrică
  • 95% creșterea prețului la gaze
  • 55% creșterea prețului la petrol
  • 52% creșterea prețului la uraniu

Sursa Panorama Businees of Tomorow

Declanșarea războiului, chiar în lipsa unor tulburări ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize, a în lipsa unor creșteri ale cererii de energie, a unor temperaturi extreme etc.,  a adus un alt fenomen, o explozie mare a prețului pe parcursul celor 12 zile de război (sursa Trading Economics):

  • 18% creșterea prețului la uraniu
  • 35% creșterea prețului la petrol
  • 44% creșterea prețului la grâu
  • 81% creșterea prețului la cărbune
  • 143% creșterea prețului la gaze față de acum 12 zile (sursa TTF)

Sursa Trading Economics

Sursa TTF

Conform datelor privind veniturile din export al Rusiei, în anul 2021 prezentate de Bank of Rusia, IEA, STATISTA, SEANEWS,  acestea au fost la un nivel de cca. 490 mld $, din care 110 mld $ din vânzarea de țitei brut (un preț mediu de cca. 60 $/baril),  85 mld $ venituri din vânzarea produselor petroliere (un preț mediu de cca 83 $/baril) și 55 mld $ din vânzarea de gaze (un preț mediu de cca. 22 euro/MWh), 17,5 mld $ venituri din vânzarea de cărbune (un preț mediu de cca. 83 $/t). Luând în considerare doar o dublare a prețurilor de vânzare pentru toate produsele energetice rusești din acest an, veniturile obținute de Rusia  doar din vânzarea de petrol, cărbune și gaze ar fi de cca 500 mld $ (adică mai mult decât a încasat în anul 2021 din toate exporturile). Dar prețurile s-au dublat la unele dintre aceste produse în doar 12 zile, iar diferitele scenarii, care ar cuprinde creșterea cererii (datorită unor episoade de frig) sau reducerea livrărilor, în primăvară (momentul începerii înmagazinării) sau în iarna viitoare (atunci când cererea este foarte mare) ar aduce creșteri așe prețuriilor mult mai mari.

Aceasta în timp ce în multe țări europene vom vedea cel puțin o dublare cheltuielilor și cel puțin dublarea tuturor prețurilor de la benzină până la pâine.

 Preț mediu importuri din RusiaPreț mediu de vânzare la populație in EU
Gaze naturale (euro/MWh)2292
Produse petroiere (euro/l)0,521,815

În același timp trebuie să observăm că produsele energetice importate au fost și o sursă majoră de venit la bugetele naționale, prin accizarea practicată și care va fi o altă mare lovitură dată statelor europene, deoarece statele trebuie să-și protejeze economia și populația, și prin reducerea accizelor, adică diminuarea veniturilor la buget. 

Cel care știe când poate lupta și când nu poate lupta va fi victorios. Sun Tzu

RomaniaEnglishRussia