iulie 12, 2024 RomaniaEnglishRussia

Anul trecut se putea aplica retroactiv scăderea prețului la energie electrică, anul acesta nu se mai poate!

Anul trecut, în exact aceiași perioadă urmare a demersului realizat de Asociația Energia Inteligentă, în care se arăta că prin efectul legislației prost realizate și cu sprijinul autorităților consumatorii de energie electrică urmează să achite prețuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autoritățile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv.

Ministerul Energiei și ANRE au stabilit un plan de acțiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de prețuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că ”Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a prețului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021.

Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv. Anul acesta când ar trebui să dea banii pentru compensație retroactivă statul, nu se mai poate.

Exact aceiași oameni, vin cu o dublă măsură aplicată în România în decurs de numai un an.

Oricum noile Plafoane/Compensări din noua OUG va aduce aceeași retorică și aproximativ  aceeași rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze.

Apreciem că vor beneficia de:

  1. Plafonare
  2. cca. 30% din consumatorii casnici de gaze care au preț de peste 0,31 lei/kWh, respectiv 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze
  • Compensație
  • cca. 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensație
  • cca. 25% din consumatorii casnici de gaze nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație
  • cca.20 – 30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege pentru care se acordă compensație și nu vor beneficia de nici o compensație.

Ce trebuie să știe romanii când le vor veni facturile la gaze în martie 2022 cu noile plafonări/compensări, vor achita facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeași perioadă. Aceasta este o invitație să nu ne mai mirăm în martie așa cum am făcut-o în ianuarie 2022 ca nu am știut ce se va întâmpla.

RomaniaEnglishRussia