Proiectul își propune să identifice ”barierele” juridice și administrative cu care se confruntă dezvoltarea și implementarea tehnologiei hidrogenului și pilelor de combustie în întreaga Europă.
Proiectul reunește 23 de parteneri din Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Portugalia coordonați de Asociația ”Hydrogen Europe”.
România este reprezentată în proiect de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, ca organizație parteneră și Asociația Română pentru Energia Hidrogenului ca inițiator al proiectului.
Consorțiul va crea o bază de date online accesibilă publicului în care să fie identificate procesele de reglementare și administrativ-juridice care pot constitui o “barieră” în răspândirea tehnologiei hidrogenului și pilelor de combustie.
Partenerii identifică aspecte legate de cadrul legal și procesele administrative (LAP) și impactul cu care se confruntă la diferite niveluri în întreaga Europă. Parteneri industriali din diferite țări, cu experiență în implementare de tehnologii și cerințe de conformitate, sunt asociați în proiect. Astfel, va permite o schimbare treptată a gradului de conștientizare a publicului-cheie privind barierele de natură legală și administrativă, public care pleacă de la responsabilii politici la nivel național până la responsabilii individuali, împreună cu cei care doresc să implementeze și să utilizeze tehnologia hidrogenului și a pilelor de combustie și promovează o mai bună reglementare pentru a sprijini adoptarea acesteia.
Partenerii HyLAW vor identifica mai întâi legislația și reglementările relevante pentru aplicații ale hidrogenului și pilelor de combustie și barierele legale din calea comercializării acestora. Acestea vor contribui la furnizarea autorităților publice de repere specifice fiecărei țări și recomandări privind modul de eliminare a acestor ”bariere”.
Proiectul HyLAW a primit finanțare de la Întreprinderea Comună (parteneriat public-privat) “Pile de combustie și hidrogen 2” în cadrul acordului de finanțare nr. 737977 pentru perioada 2017-2018, parteneriat care beneficiază de sprijin prin Programul de Cercetare și Inovare al Uniunii Europene Orizont 2020.
More Stories
De ce este necesară o perioadă atât de lungă pentru a implementa tehnologia SMR în sectorul energetic?
Salariul minim net pe un an de zile, doar pentru a-ți achita factura care va veni la energie electrică după regularizarea din februarie 2023
Pro sau Contra – Reactoare Modulare Mici (SMR)
Mult așteptatele măsuri ale UE pentru piața de energie și gaze, nu aduc facturi mai mici