February 26, 2024 RomaniaEnglishRussia

Prețul gazelor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Avertizam în urma cu o lună că ”Prețul gazelor naturale în iarnă va atinge cele mai mari valori din instoria utilizării gazelor naturale. Consumatorii industriali mari se vor închide singuri, fără să fie raționalizați.”. Din păcate nu a venit iarna, dar pe fondul creșterii cererii de gaze pentru înmagazinare, prețul a sărit de 200 euro/MWh pe bursa din Olanda.

În ultimul an prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursa din Olanda a crescut de cca 9 ori și așteptările traderilor sunt de creștere a prețului pentru iarna 2022/2023.

Statistic, annual, prețul gazelor naturale începe să crească începând cu luna august, atunci când se îmcheie contractele de achiziție gaze pentru iarna/anul viitor. Astfel, trebuie să ne așteptăm ca prețurile gazelor să crească în această perioadă și să atingă valori care nu au mai existat în istoria tranzacțiilor cu gaze.

Dar problema cea mai importantă a iernii viitoare este existența efectivă a gazelor, și astfel vom asista la situații în care unii consumatori/țări, vor fi determinați să ofere ”oricât” pe gaze, doar pentru a le avea. O situație care va adduce companii și tări din Europa în situația de a beneficia de unele câștiguri immense in această iarnă prin poiliticile și programele pe care le vor întreprinde.

Din păcate Romțnia, chiar dacă este al doilea producător de gaze din UE, nu se va găsi în lista acestor țări.

RomaniaEnglishRussia