Language

august 11, 2022

Panica de pe piața gazelor naturale, crește prețul acestora

Lipsa ofertelor de gaze pe piață, a creat panică în rândul furnizorilor care se zbat să-și achiziționeze gaze pentru portofoliul propriu de clienți. Prețul gazelor pe piața Spot BRM, a atins valori uriașe pentru luna martie, ajungând până la 132,73 lei/MWh. Aceeași panică a determinat ca să se achiziționeze gaze cu livrare în lunile de vară, la un preț de 86,5 lei/MWh. Totodată, prețul gazelor tranzacționate pe BRM pentru semstrul 2 2021 este de 90,89 lei/MWh (față de 52,89 lei/MWh în anul 2020) și de 95,1 lei/MWh pentru trimestrul IV 2021 (față de 62,66 lei/MWh în anul 2020).

Iarna lungă a determinat extragerea masivă a gazelor din depozitele de înmagazinare, care coroborată cu lipsa gazelor disponibile ca să fie înmagazinate, dar mai ales cu lipsa ofertei de gaze naturale, va aduce prețuri ridicate la gaze în iarna 2021/2022.

În urmă cu 6 luni atrăgeam atenția asupra impactului asupra prețului gazelor urmare a aplicării GRP (Gas Release Program), un program prin care ANRE a intervenit în modificarea prețului de achiție a gazelor pe piața engros. Acum 2 luni afirmam că GRP, va face mai mult rău decât OUG 114, impusă de Guvern în anul 2019 (dar, de care ANRE nu a fost străin). (Detalii aici)

Aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor pentru gazelle din producția internă achiziționate de furnizori, a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe. Diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între preturile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local, a determinat furnizorii să se orienteze către exportul gazelor românești și sau la operațiuni de swap. Acestă situație, poate să fie, cauza generatoare a lipsei cantităților de gaze de pe piață care a determinat această creștere semnificativă de preț. 

Conform unei analize realizate de Marcel Bogdan, pe pagina sa de facebook, privind importurile și exporturile de gaze naturale din România pe anii 2019/ 2020 a rezultat următoarele:

• În 2020 s-a înregistrat o creștere a exporturilor de gaze naturale cu 1204,18% și o scădere a importurilor de gaze naturale cu 19,72%;

• În 2020 gazul natural exportat a fost mai ieftin decât cel importat cu 5,39 lei/MWh. Raportat la anul 2019, când gazul natural exportat a fost mai ieftin decât cel importat cu 4,03 lei/MWh, s-a înregistrat o creștere a diferenței de 1,36 lei/MWh;

Această tendință face ca prețul gazelor naturale cu care urmează să fie vândut gazul la cca 3.000.000 de consumatori casnici (consumatori care au rămas la furnizorii lor la momentul liberalizării complete a pieței de gaze naturale), să crească, începând cu data de 1 iulie 2021, atunci când aceștia vor avea un alt contract, care se va încheia automat (fără a fi necesară semnătura consumatorului), în lipsa unei sesizări scrise din partea consumatorului că nu este de acord cu această prelungire și semnarea unui nou contract cu alt furnizor.

Având în vedere prețul cu care sau tranzacționat gazele pe BRM în anul 2021 cu livrare în semestrui II si Q4, cantitățile mult mai mici de gaze care se vor înmagazina în acest an și lipsa unor contracte de import gaze pe termen lung, va aduce o creștere importantă a prețului gazelor la consumatorul casnic final. În fapt în comparatorul de preț al ANRE au apărut în utima perioadă noi oferte cu prețuri semnificativ mai mari.

În urma analizei AEI prețul gazelor naturale pentru populație începând cu 1 iulie 2021 ar putea să crească cu până la 13%, asta după ce în semestrul II 2020, unii furnizori au câștigat, urmare a GRP-ului stabilit de ANRE, cca. 70 milioane de euro.

Încheierea unui contract de import, take or pay, pe termen mediu, în bandă, este una din opțiunile, pentru asigurarea securități energetice a României in iarna urmatoare și semnarea cât mai repede de către consumatorii casnici a unui contract cu actualele prețuri, poate preveni achitarea unor prețuri mai mari în vara 2021.