Despre parteneriat

Asociația Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice”, cu următoarele obiective:

  • Derularea de studii și analize de evaluare a gradului de sărăcie energetică extremă din România
  • Propunerea unei serii de politici publice privind reducerea sărăciei energetice extreme din țara noastră
  • Inventarierea locuințelor care nu au energie electrică și crearea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energiei Electrică din România”

Derularea de acțiuni de reducere efectivă a sărăciei energetice prin proiecte speciale, atragerea finanțărilor din surse publice și private, naționale sau europene și implementarea lor în vederea atingerii abiecticelor acestora.

Evenimente

Conferința de presă de lansare a Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice

 

Asociația Energia Inteligentă a transmis numeroase semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă – oameni care nu au acces și nici speranța de a avea în viitor access la energie electrică și a încercat în ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viață, să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații, aducând astfel lumina în 34 de gospodarii izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei. Exemplul dat de AEI trebuie însă continuat într-un mod instituțional astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă – case fără energie electrică.

AEI s-a oferit voluntar să se implice în această acțiune și să deruleze unele operațiuni în baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel încât să se acopere lipsa parțială a expertizei și să identifice fondurile necesare. În acest sens, în noiembrie 2023, Asociatia Energia Inteligenta a semnat cu Ministerul Energiei Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România (PCSE) cu scopul de a eradica sărăcia energetică extremă – zero case fără energie electrică.

RENGEER

Pentru că ne plac oamenii activi, mereu dornici să dea o mâna de ajutor, am organizat o echipă de voluntari care să participe la prima ediției a proiectului „Case cu Căldură” prin care vom asigura lemne de foc, atât de necesare încălzirii locuințelor, pentru câteva sute de familii vulnerabile din România.

Vom lua parte împreună la o experiență inedită de voluntariat care va aduce căldură în casele unor oameni încercați de viață. Vom tăia butuci și vom crăpa lemne, pregătind în acest fel, Pachetul de lemne de foc cu numărul 0, primul dintr-o serie de câteva sute care urmează a fi livrate beneficiarilor proiectului „Case cu Căldură”, vârstnici, familii cu mulți copii sau persoane cu handicap.
Deși pare o călătorie în timp, acțiunea noastră este doar un prilej de a cunoaște o altă față a României, neștiută de multă lume, cea în care o mare parte a locuitorilor ei se încălzesc cu lemne de foc pentru că peste 70% din localitățile din țara noastră nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale.

Case cu căldură

„Case cu caldură” își propune să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin achiziționarea și distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor. Beneficiarii proiectului au fost persoanele vulnerabile: bătrâni, familii monoparentale, persoane cu handicap, etc. Proiectul a fost derulat în perioada decembrie 2023 – martie 2024 și a fost posibil datorită sponsorizărilor acordate de către companii și donațiilor venite din partea persoanelor fizice

În același timp, prin proiectul menționat ne-am propus să evidențiem nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

„Case cu căldură” a fost derulat în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice” încheiat între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei.

Energie pentru viață

Proiectul „Energie pentru Viață” are ca scop montarea de panouri fotovoltaice în gospodării situate în zone izolate, care nu au fost niciodată conectate la rețeaua de electricitate și care prin poziționarea lor (distanța la care se situează față de rețeaua de distribuție electrică) sunt excluse de la finanțările europene.

„Energie pentru viață” a fost inițiat de Asociația Energia Inteligentă în 2021 și implementat în 6 etape. Astfel, AEI a reușit să electrifice până în prezent 34 de gospodării, situate în 17 catune. Această acțiune a tras un puternic semnal de alarmă asupra numarului ingrijorător de mare de locuinte neelectrificate din România.

Proiectul „Energie pentru viață” va fi continuat și în anii următori sub umbrela „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice” încheiat între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei.

În același timp, prin proiectul menționat ne-am propus să evidențiem nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

„Case cu căldură” a fost derulat în cadrul „Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice” încheiat între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei.

Media

Contact

Monica David
Coordonator proiect Case cu Căldură
Telefon: 0723.999.995
Email: monica.david@creativeandmore.ro

RomaniaEnglishRussia