noiembrie 29, 2021

Cu bicicleta corect și sigur

1Asociația Energia Inteligentă a semnat cu Palatul Copiilor Sibiu, Filiala Clubul Copiilor Mediaș și Poliția Municipiului Mediaș un protocol de colaborare pentru obținerea de către elevii claselor a patra din școlile generale din Mediaș a atestatului de competențe teoretice și practice în ciclism.

Ce este atestatul de competențe teoretice și practice în ciclism?

Atestatul de competențe teoretice și practice în ciclism este diploma prin care se confirmă că un elev este bine informat despre regulile de circulație cu bicicleta și este capabil să le respecte în condiții reale de trafic urban. Informarea elevului se face prin activități asemănătoare celor pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule și au partea teoretică și partea practică.

Asociația Energia Inteligentă odată cu acest demers lansează Proiectul de țară: Permis pentru bicicletă care să aibă ca și obiectiv general elaborarea și punerea în practică a unor măsuri  menite să evite apariția accidentelor de circulație în rândul bicicliștilor prin:

• Încurajarea folosirii bicicletelor în oraș în direcția adoptării unui mod de viață sănătos și protecția mediului
  • Zero accidente de circulație pentru bicicliști atât pe drumurile publice cât și pe alte categorii de drumuri
  • Educarea copiilor și implicit a părinților pentru respectarea în general a unor reguli pentru o societate sănătoasă
  • Implementarea proiectului la nivel național prin completarea programei școlare
  • Modificarea legislației naționale și introducerea permisului de bicicletă.

Cursuri ținute de către polițiștii din Mediaș la Școala nr. 2 Sursa Facebook

Considerăm că este momentul ca România să înțeleagă importantele elemente de mediu, sănătate, descongestionare a traficului, siguranță etc. pe care le poate aduce folosirea corectă și sigură a acestui mijloc de transport. Fără a face o analiză a situației din vestul Europei și nu numai, privind bicicleta și rolul ei în societățile de acolo, doresc să arăt că așa cum s-a întâmplat și în alte domenii din România, ”băgăm mulți bani în claxon și mai puțin în motor”, am construit piste de biciclete (acolo unde s-a întâmplat acest lucru), dar am uitat de oameni (inclusiv în calitate de șoferi), inclusiv de copii, care au nevoie de o cultură specifică și cunoștințele necesare pentru a folosi corect și sigur acest mijloc  de transport. Doresc să precizez că acest demers este inspirat din Germania acolo unde există o lege care stabilește că este obligatoriu a avea Permis de bicicletă pentru a putea merge cu bicicleta la școală. În acest sens, Asociația Energia Inteligentă are în lucru un astfel de proiect de lege pe care dorim să-l promovăm în Parlamentul României.

Beneficiarii acestui proiect vor fi elevii care au deja priceperea să circule pe bicicletă, părinții, anturajul social al elevului și societatea.

Partea teoretică are ca scop informarea elevilor despre regulile de circulație ale bicicliștilor pe drumurile publice:

-ce este bicicleta şi de ce este nevoie de ea

-cum este o bicicletă funcțională și cum se pregătește de drum

-semnele de circulație cu semnificația lor

-reguli de circulație ale bicicliștilor

-ce ai voie și ce nu ai voie pe drumurile publice, alei etc.

-verificarea cunoștințelor prin teste, întrebări

Cursuri ținute de către polițiștii din Mediaș la Școala nr. 2 Sursa Facebook

Examenul va consta din răspunsurile la un chestionar specific pentru evaluarea cunoștințelor teoretice privind circulația cu bicicleta și o probă practică pe bicicletă, în prezența polițistului, prin parcurgerea unui traseu semnalizat prin indicatoare rutiere. Evaluarea se va face de către polițist prin urmărirea:

-echipament complet: cască de protecție, mănuși de protecție

-acordarea de prioritate

-cum se depășește

-oprire, schimbarea direcției de mers

-trecerea de pietoni

-respectarea semnelor de circulație

Asociația ENERGIA INTELIGENTĂ asigură managementul demersurilor și al proiectului asigurând echipamentele necesare pentru desfășurarea cursului și al examenului practic:

-biciclete

-veste reflectorizante

-căști de protecție

-mănuși de protecție

-logistica poligonului: indicatoare rutiere din plastic, benzi delimitatoare

– asigură mentenanța bicicletelor pentru utilizarea lor în condiții de siguranță.

– asigură materialul informativ în format electronic pentru partea teoretică.

– asigură diploma în format tipărit prin care se atestă susținerea examenelor

Clubul Copiilor Mediaș asigură locul de desfășurare a examenului practic prin punerea la dispoziție a spațiului necesar amenajării poligonului de antrenament și testare, iar Poliția Municipiului Mediaș asigură lectorii care prezintă partea teoretică și examinarea elevilor.

Asociația ENERGIA INTELIGENTĂ face un apel de susținere a acestui proiect pe toate căile.