Language

iulie 4, 2022

LEAK: Proiectul de lege al UE – măsuri pentru a reduce scurgerile de metan din combustibilii fosili

roadmap_methane_twitter

Sursa poza: https://ec.europa.eu/info/news/public-consultation-future-eu-rules-reducing-methane-emissions-energy-sector-2021-feb-10_en

O propunere a Comisiei Europene de abordare a emisiilor de metan care au distrus clima include interzicerea arderii la faclă și a ventilării de rutină, precum și sancțiuni pentru scurgerile din infrastructura de combustibili fosili, dar nu conține ținte obligatorii de reducere a emisiilor, potrivit unui proiect văzut de EURACTIV.

Metanul este un puternic gaz cu efect de seră care are un potențial de încălzire a planetei de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o perioadă de 20 de ani în atmosferă. Conform Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice, emisiile de metan reprezintă aproximativ jumătate din creșterea netă de 1.0 grade Celsius a temperaturii medii globale care a avut loc începând cu epoca preindustrială.

Până în prezent, s-au făcut puține lucruri pe frontul de reglementare pentru a reduce emisiile de metan, dar Comisia Europeană pare să schimbe acest lucru propunând un regulament menit să reducă emisiile de metan ca parte a unui pachet legislativ privind gazele, care urmează să fie prezentat pe 14 decembrie.

În timp ce deșeurile și agricultura sunt cei mai mari producători de metan, legislația se concentrează pe reducerea emisiilor din sectorul combustibililor fosili, care sunt cele mai ieftine de implementat și mai ușor de combătut. Printre acestea se numără emisiile provenite din explorarea și producția, transportul și distribuția de petrol și gaze, precum și din minele de cărbune, indiferent dacă acestea sunt deja închise sau încă în funcțiune.

Proiectul include o interdicție privind arderea la faclă și ventilarea de rutină, care eliberează dioxid de carbon și metan în atmosferă. De asemenea, introduce cerințe pentru țările UE de a monitoriza emisiile de metan și cerințe pentru întreprinderi de a repara scurgerile de metan din infrastructură, cum ar fi conductele de gaz sau instalațiile de depozitare.

Țările UE vor trebui să desemneze o autoritate care să fie responsabilă de monitorizarea și aplicarea noilor norme, inclusiv prin inspecții. Operatorii de gaze naturale vor trebui să prezinte un raport privind emisiile de metan la sursă și să elaboreze un program de detectare și reparare a scurgerilor, în vederea aprobării de către autoritate. Cel puțin de două ori pe an, operatorii vor trebui să efectueze inspecții de detectare și reparare a scurgerilor. Orice componentă care emite metan peste un anumit prag – în prezent 500 de părți pe milion – va trebui reparată sau înlocuită.

Țările UE vor avea, de asemenea, competența de a aplica sancțiuni pentru cei care încalcă normele și vor trebui să ia „toate măsurile necesare pentru a se asigura că [normele] sunt puse în aplicare”. Sancțiunile trebuie să fie „eficiente, proporționale și disuasive” și ar putea include amenzi pentru daunele aduse mediului și plăți periodice până la remedierea încălcării.

Proiectul de propunere se înscrie în continuarea strategiei UE privind metanul de anul trecut, care s-a axat pe cooperarea internațională în vederea reducerii metanului, precum și pe îmbunătățirea raportării și a monitorizării.

Aproximativ 60% din emisiile globale de metan sunt cauzate de oameni, în principal de producția de combustibili fosili, de deșeuri și de agricultură. Potrivit IPCC, combustibilii fosili au contribuit în mare măsură la creșterea emisiilor de metan cel puțin din 2007.

În Europa, emisiile de metan trebuie să fie reduse cu o treime pentru ca UE să își atingă obiectivul climatic pentru 2030 de reducere a gazelor cu efect de seră cu cel puțin 55%, a declarat anul trecut comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Dar, deși măsurile drastice luate de UE împotriva emisiilor de metan vor fi salutate de mulți, proiectul care a făcut obiectul unor scurgeri de informații nu introduce obiectivele obligatorii de reducere a emisiilor pe care le ceruseră legislatorii din Parlamentul European la începutul acestui an.

Obiectivul menționat în proiect este cel introdus în cadrul Angajamentului Global privind Metanul, un acord voluntar semnat între țări la summitul privind clima COP26, care vizează reducerea emisiilor de metan cu 30% până în 2030, pe baza nivelurilor din 2020.

Sursa: https://www.euractiv.com/section/energy/news/leak-draft-eu-law-cracks-down-on-methane-leaks-from-fossil-fuels/