Language

iulie 4, 2022

LEAK – UE urmăreşte eliminarea dioxidului de carbonului din atmosferă

Carbon Capture is a solution to Global Crisis of Climate Change

Sursa poza - https://ec.europa.eu/info/news/state-aid-commission-approves-eu143-million-dutch-aid-support-carbon-capture-and-use-facility-2021-jul-30_en

Euractiv a publicat un proiect de Comunicare a UE privind ciclurile durabile de carbon, care face subiectul unor scurgeri de informații.

Legea Europeană privind Clima, aprobată la începutul acestui an, prevede ca toate emisiile de carbon rămase în Europa până în 2050 să fie echilibrate prin eliminări ale carbonului, „cu scopul de a obține ulterior emisii negative”, se arată în document.

Strategia UE privind „ciclurile durabile ale carbonului”, care urmează să fie lansată pe 14 decembrie, duce acest obiectiv cu un pas mai departe, prezentând planuri „de a extinde soluțiile de eliminare a carbonului care să capteze CO2 din atmosferă și să îl stocheze pe termen lung”.

Acest lucru poate fi realizat „fie în ecosisteme prin soluții bazate pe natură, fie în alte forme de stocare prin soluții industriale”, cum ar fi captarea și stocarea dioxidului de carbon, se arată în documentul Comisiei.

Companiile din domeniul petrolului și gazelor s-au aflat în fruntea apelurilor lansate de a intensifica eliminarea dioxidului de carbon, atrăgând critici din partea activiștilor verzi care spun că acestea caută modalități de a se eschiva de la responsabilitatea lor în reducerea emisiilor.

Dar susținătorii spun că tehnologiile de eliminare a carbonului vor fi în cele din urmă necesare, deoarece emisiile din unele segmente ale industriei și ale agriculturii vor fi imposibil de eliminat în întregime.

Cheia pentru a realiza eliminarea dioxidului de carbon este așa-numita „cultivare a carbonului”, în care proprietarii de terenuri sunt recompensați pentru practicile agricole ecologice care captează CO2 sau împiedică eliberarea de carbon în atmosferă.

Comisia urmărește, de asemenea, să înlocuiască combustibilii fosili prin promovarea folosirii materialului lemnos în sectorul construcțiilor sau prin producerea de energie electrică utilizând bioenergia în combinație cu tehnologia de captare și stocare a carbonului (bioenergy in combination with carbon capture and storage – BECCS) pentru a capta emisiile aferente.

Dar soluțiile bazate pe natură nu pot fi extinse la nesfârșit, avertizează oficialii UE, arătând spre alte soluții tehnologice, cum ar fi Captarea Directă a Aerului (Direct Air Capture – DAC), care extrage CO2 direct din aer. Deși încă în fază incipientă, aceste soluții tehnologice sunt mai promițătoare, deoarece eliminările sunt permanente – spre deosebire de carbonul captat din creșterea pădurilor, care poate fi inversat atunci când copacii sunt tăiați și arși.

Până în 2030, 5 milioane de tone de CO2 ar trebui eliminate în fiecare an din atmosferă și depozitate permanent folosind soluții tehnologice precum DAC, se arată în strategie.

„O altă cale promițătoare este de a transforma CO2 dintr-un deșeu într-o resursă și de a-l folosi ca materie primă pentru producția de substanțe chimice, materiale plastice sau combustibili”, adaugă oficialii UE, afirmând că producția de metanol din CO2 ar putea deschide calea pentru producția de materiale plastice ecologice, lichide de răcire și rășini.

Toate aceste soluții vor fi susținute de „cerințe solide privind monitorizarea, raportarea și verificarea” pentru a se asigura că CO2 este stocat permanent. Aceasta se va baza pe un sistem de certificare, pe care Comisia Europeană intenționează să îl prezinte în 2022 și ar putea servi ulterior drept bază pentru un standard internațional. „Toate absorbțiile de carbon trebuie să fie contabilizate în deplină transparență și prin luarea în considerare a unor criterii precum durata stocării, riscul de inversare, incertitudinea măsurării sau riscul relocării emisiilor de dioxid de carbon care să crească emisiile de GES în altă parte”, se arată în comunicare.

Acestea vor constitui baza pentru crearea unei noi piețe a UE pentru absorbțiile de carbon, care să colaboreze cu Schema existentă a UE de Comercializare a Certificatelor de Emisii (EU ETS), care acoperă emisiile provenite de la instalațiile industriale mari. Creditele de eliminare a carbonului – sau „compensările” din jargonul climatic – sunt deja tranzacționate pe piețe voluntare, iar cererea depășește deja oferta, notează Comisia, afirmând că ia în considerare opțiuni „pentru crearea unei piețe reglementate a UE pentru perioada de după 2030”.

Sursa: https://www.euractiv.com/section/climate-environment/news/leak-eu-strategy-seeks-to-remove-carbon-from-atmosphere/