noiembrie 29, 2021

Încălzirea locuințelor o problemă veșnic nerezolvată

Mulți politicieni abordează problemele fără a pleca de la realitățile curente ale românilor. Populismele sunt unele din puținele lucruri care-i unesc în acțiune. Dar tocmai această unire este adâncirea societății în probleme tot și tot mai mari, eliminând faptul că toate acțiunile sunt limitate de necesitatea resurselor.

Mulți dintre români, în special “urbaniștii” sunt dezlipiți de ceea ce se întămplă, comoditatea, prosperitatea, jocurile virtuale, rețele de socializare au creat o lume falsă, o lume care nu are limite.

Astfel, se ajunge în situația în care aproape orice pretenție (la fel ca în lumea virtuală) este satisfăcută de mediul politic, care își dorește să fie mereu în topul mediatic.

România are nevoie de bani pentru pensii (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de pensii publice), bani pentru sănătate (colapsul sistemului de sănătate aproape a fost atins), bani pentru energie (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de energie), dar se crede că acești bani pot să vină la nesfârșit din împrumuturi (în câțiva ani probabil se va atinge colapsul sistemului de împrumuturi).

Costul real al energiei termice livrate consumatorilor este de cca. 1.200 lei/Gcal, din care consumatorul plătește 164 lei/Gcal. O astfel de situație nu poate duce decât la prăbușirea acestui system, deoarece toți banii care ar putea crea valoare adăugată și eficientizare în sistemul de încălzire sunt trecuți în subvenție. Orice atingere a normalității în acest domeniu se va lovi de pretențile de “a ni se da” și de abordările populiste ale politicienilor de “a le da”.

Rezolvarea problemei termoficării presupune :

• politicieni de încredere, vizionari și curajoși, care să devină nepopulari prin măsurile care le i-au și a căror rezultat se vor vedea mult după ce ei nu vor mai fi în funcții,
  • re-obținerea încrederii oamenilor în politicieni și oamenii dispuși să accepte că este nevoie de timp pentru o reală îmbunătățire a condițiilor și reducere a prețurilor pentru încălzirea locuințelor. Cinic, astăzi după 20 de ani de greșeli, aceasta sună: ”pentru a-ți fi mai bine, trebuie să-ți fie mai rău înainte”.

Toată lumea vrea energie suficientă și ieftină, pentru aceasta trebuie să facem mai mult decât să punem niște petece sau să schimbăm niște cazane, este nevoie de o regândire structurală și de definirea unui Nou Model Energetic în concordață cu cerințele și resursele existente, astfel încât să producem suficientă energie și la costuri cât mai mici (fără a mima costurile mici prin subvenție).