noiembrie 29, 2021

Încă putem să ne asigurăm Securitatea alimentării cu gaze iarna viitoare la prețuri relativ accesibile

Datele existente în prezent arată pentru România, o discrepanță între cerere și ofertă în iarna următoare, care poate atinge cote alarmante în situația unor temperaturi extreme și cu perioade lungi de frig.

Într-o zi rece de iarnă consumul de gaze naturale poate să ajungă la un nivel de cca. 74 – 76 milioane mc / zi, care poate fi acoperit parțial cu surse interne de cca 41 milioane mc/zi (producție internă și depozite) și 6,5 milioane mc/zi cantități de gaze contractate din import. Astfel, astăzi nu există contractate cantități de cca. 26,5 – 28,5 milioane mc/zi gaze. Acestea pot să vină doar din import prin punctele de import Csanadpalota (capacitate de import disponibilă de 1,6 milioane mc/zi), Giurgiu (capacitate de import disponibilă de 2,3 milioane mc/zi) și Negru Vodă (capacitate de import disponibilă de 14,2 milioane mc/zi). Se poate observa o lipsă de capacitate de import gaze dinspre fluxurile de gaze disponibile în iarna 2021/2022 de 8,4 – 10,4 milioane mc/zi. Admițând posibilitatea intrării acestor gaze fizic prin punctul de import Isaccea, rămâne necesitatea achiziției gazelor.

Achiziționarea gazelor naturale în condițiile în care s-a produs schimbarea fluxurilor de gaze din Europa, respectiv gazele rusești nu mai tranzitează sistemul ucrainean, face indisponibile cantitățile de gaze din F. Rusa în afara contractelor deja încheiate. Această situație prezentată inclusiv de Directorul General EON Romania, pare să nu îngrijoreze pe nimeni din România. În fapt ne găsim în situația în care trebuie să acceptăm că România a declarat în repetate rânduri că este ”independentă” și nu are nevoie de gazul rusesc, iar răspunsul rușilor este în concordanță cu cerința românilor. În fapt este timpul să înțelegem această situație pe care singur ne am creat o și să ne orientăm să achiziționăm gaze din alte surse pentru această iarnă.

Asta cât mai există disponibilitatea aceasta. În fapt în Europa de Sud Est mai există disponibilitatea accesării unei singure surse și această disponibilitate fiind valabilă pentru câteva zile, după care rămânem la mâna iernii (să fie o iarnă caldă), respectiv la mâna unor furnizori internaționali speculanți care vor achiziționa gaze în această perioadă și ni le vor vinde la iarnă, dar la prețuri de cca 800 – 1000 lei/MWh.

Sesiunea de rezervare de capacitate pentru achiziționarea gazelor naturale prin terminalul grecesc Revitousa care este programatâ pentru noiembrie 2021 aduce șansa celor care nu au contractat gaze rusești, să-și securizeze aprovizionarea cu gaze în această iarnă.

Ungaria desi are asigurate gazelle pentru această iarnă, s-a înscris la această licitație, România desi nu are asigurate toate gazelle nu a facut-o.