noiembrie 29, 2021

qrf_soft

Esențial: Care constituie partea cea mai importantă a unei probleme; care ține de esență.

Aflăm că toate partidele parlamentare au găsit formule de compensare a creșterii prețurilor la energie.

Unii au formulat amendamente la actuala legislație, alții propun scheme de compensare, alții acordă ajutoare în sumă de 50% din creșterea prețului, alții propun plafonări, alții naționalizarea resurselor naturale. Probabil toate soluțiile au fost puse pe hârtie cu gândul că astfel își vor îndeplini cu onoare și fidelitate mandatul încredințat. Toate realizate întrun timp record, probabil fundamentate pe analize efectuate alături de oamenii pricepuți din breasla energeticienilor.

Unele sunt propuneri de soluții pentru a trece peste actualul sezon rece, altele aplicabile până când strategiile de investiții eficiente pe termen mediu sau lung vor fi finalizate vor da roadele anticipate sau până când surse noi de energie vor asigura confortul consumatorului.

Iar consumatorul speră că aceste propuneri au fost gândite cumpătat pentru toți oamenii de rând, cu atenție la detalii, pasiune față de eficiența energetică și cu respect pentru economia țării.

Sunt multe lucruri pe care membrii parlamentului le pot face pentru a demonstra interesul real față de situația actuală. Unele simple, altele complexe. Calea dreaptă trebuie să fie aceea în care lucrurile simple sunt la început rânduite și apoi cele complexe.

Iată o soluție simplă, ușor de implementat:

Factura pentru consumul lunar de gaze naturale conține patru foi A4, tipărite color. Costul anual pentru cei 3,8 milioane de consumatori casnici de gaze naturale este de aproximativ 10 milioane lei.

Factura pentru consumul lunar de energie electrică conține trei foi A4, tipărite alb.negru și color. Costul anual pentru cei 8,9 milioane de consumatori casnici de energie electrică este de aproximativ 20 milioane lei.

Considerăm că printre alte propuneri și formule legislative, doamnele și domnii parlamentari ar putea solicita funizorilor de servicii de utilități publice să includă doar datele esențiale în facturile și informările trimise către consumatori, scrise cu cuvinte simple pe maxim o foaie A4 alb-negru. Ar fi un semnal pozitiv că și alte măsuri propuse de dânșii au la bază aceeași atenție pentru fiecare leu cheltuit de consumatori și că acele măsuri ar putea fi sustenabile.