Language

iulie 4, 2022

Cum a fost la Marșul mașinilor eco friendly de sâmbătă, din Capitală (GALERIE FOTO)

Cu o populație deficitară încă la capitolul informații de mediu și sustenabilitate, dezvoltarea urbană sustenabilă este încă un concept despre care nu se vorbește suficient în România. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să creezi dezvoltare și bunăstare pentru cetățeni, având totodată un impact cât mai mic asupra mediului. Beneficiile protejării mediului se răsfrâng în primul rând asupra oamenilor: o calitate mai bună a aerului = o sănătate mai bună.

Orașele atrag cea mai mare parte a populației, iar provocările economice, sociale, demografice și de mediu sunt strâns legate între ele. Poluarea reprezintă o problemă acută în zonele urbane ale României și, așa cum știm cu toții, traficul auto se află în topul cauzelor pentru calitatea redusă a aerului. Problema este acută în mai toate orașele mari ale României și, din păcate, nici capitala țării nu oferă lecții de leadership în domeniul politicilor de dezvoltare urbană durabilă. Din contră. Anul trecut, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București.

Rolul societății civile și implicarea cetățenilor în modelarea politicilor publice pentru reducerea poluării din traficul auto este esențial. Tocmai pentru a convinge cât mai mulți oameni să folosească un transport mai puţin poluant sau deloc poluant, Asociaţia SMARTiCITY și Jumptosmart.ro i-au invitat sâmbătă pe bucureșteni să participe la Marşul maşinilor eco friendly, ajuns la ediţia a 4-a, şi „We bike Romania”, un marş al bicicletelor şi trotinetelor, aflat la a doua ediţie.

Asociația Energia Inteligentă s-a alăturat ca partener Asocației SMARTiCITY, ca parte a proiectului nostru Future Mobility. Mesajul este același: „Și eu pot contribui la reducerea poluării!”

„Autoritățile sunt responsabile pentru elaborarea politicilor publice care să susțină dezvoltarea transportului sustenabil – inclusiv prin construirea unei rețele bine dezvoltate și sigure pentru bicicliști, însă e greșit să credem că responsabilitatea este doar a lor. Ține de fiecare dintre noi în parte să contribuim la reducerea poluării, prin deciziile pe care le luăm zi de zi. De pildă, putem decide să lăsăm mașina acasă, deși e mult mai confortabil în propriul autoturism, și să apelăm la transportul în comun, la bicicletă sau la un sistem de car sharing”, declară Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Vremea nu a ținut cu noi, iar ploaia torențială care a început încă de la primele ore ale dimineții ne-a cam dat de furcă. Totuși asta nu ne-a împiedicat să fim prezenți la Biblioteca Naţională din Piața Unirii, la ora programată pentru startul programului.

La eveniment au participat, pe lângă reprezentanţi ai unor ONG-uri care promovează transportul curat, și reprezentanți ai companiilor din zona electromobilităţii – producători auto, furnizori de soluții pentru încărcarea vehiculelor electrice, așa că a fost o ocazie bună pentru noi de a vedea ce noutăți mai sunt pe zona de mobilitate electrică. Am admirat modele electrice ale unora dintre cei mai mari producători auto.

„Vedeta” a fost prototipul ATP Bus e-UpCity, primul autobuz electric produs de o companie din România, în care ne-am urcat și noi.

Marșul mașinilor eco a pornit pe traseul stabilit: Biblioteca Naţională – Unirii – Universitate – Victoriei – Aviatorilor şi retur. Nu ne-am plimbat cu autobuzul electric românesc, dar am ales în schimb să testăm Dacia Spring, primul automobil electric realizat sub marca românească, construit însă (din păcate) integral în China.

Totodată, la eveniment au mai participat jurnaliști, personalităţi din cultură, sport, ambasadori. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a stat de vorbă despre mobilitatea curată cu Ambasadorii Danemarcei,  H.E. Mr. Søren JENSEN, și Estoniei, E.S. Dna. Ingrid Kressel Vinciguerra, veniți și ei să susțină Marșul mașinilor eco friendly.

Cum ne mândrim cu sportivii noștri de performanță, iar aceștia pot deveni lideri de opinie publică, la eveniment au participat și câțiva înotători ai lotului olimpic al României. Nu am ratat ocazia de a schimba câteva vorbe cu înotătorul David Popovici, cel care, la 16 ani, a atras atenția lumii întregi la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

L-am întrebat de ce s-a alăturat Marșului mașinilor eco friendly și iată ce ne-a răspuns: „Pentru că mi-ar plăcea și mie, la fel ca tuturor celorlalți, cred, să avem un oraș cât mai verde și cât mai sănătos. Un oraș în care să putem merge cu bicicleta prin trafic fără să inhalăm toate noxele astea care, sincer, au început să mă enerveze”.

Care este angajamentul său personal de a-și reduce amprenta de carbon în transport? „Încă nu am mașină, dar și atunci când voi avea, sunt destul de sigur că voi vrea să am una ori hibridă, ori electrică și mă voi plimba cu bicicleta cât de mult se poate, pentru că e și un hobby de-al meu”, ne-a spus sportivul.

Tinerii au, cu siguranță, un rol important în definirea orașelor în care vrem să trăim cât mai sănătos și suntem convinși că vocea lor va deveni tot mai puternică. Asociația Energia Inteligentă va continua să susțină demersuri care promovează mobilitatea curată, pentru că aceasta este viitorul.