octombrie 28, 2021

Neregulile de la TRANSELECTRICA, ies la iveala

qrf_soft

În a doua jumătate a anului 2020 Secretariatul General al Guvernului, condus la acel moment de Secretarul General Antonel Tănase, în calitate de reprezentant al statului ca și acționar majoritar al Transelectrica, a votat selectarea a 7 membri în Consiliul de Supraveghere al companiei pentru un mandat de 4 ani. Ulterior, au fost selectați și 4 membri în Directoratul companiei pentru aceeași perioadă. Procedura de selecție aplicată conform OUG 109/2011 presupunea un proces transparent prin care să treacă toți candidații în vederea identificării celor mai buni manageri pentru aceste poziții. În mod paradoxal, toate cele 11 posturi în discuție au fost câștigate de cei care dețineau deja mandatele provizorii la momentul selecției.

Din cauza modului în care s-a realizat această selecție pe repede înainte, fără a respecta principiile de transparența și cu condiții de calificare cel puțin ciudate, în luna mai a acestui an a fost demarată o acțiune de control a corpului de control al primului ministru care a vizat modul în care au fost selectați cei 11 administratori și directori. În plus, din informațiile noastre, se pare ca acest control a fost extins în finalul lunii iulie la toate contractele de achiziții din perioada 2019-2020, existând suspiciuni asupra modalității de realizare a achizițiilor de către companie în perioada în care aceasta a fost condusă de aceleași persoane.

Sursele noastre spun că în baza a ceea ce corpul de control a identificat în cadrul acestei acțiuni au fost luate deciziile de revocare atât a membrilor Consiliului de Supraveghere cât și a membrilor Directoratului în luna iunie a acestui an, urmând ca rezultatele finale ale raportului de control să fie cel mai probabil înaintate autorităților competente. Mai mult decât atât, din declarațiile companiei, directorii au fost revocați și ca urmare a ”încălcării prevederilor legale și statutare aplicabile funcționării Directoratului ce a avut drept consecință lipsirea de caracterul deliberativ care este esențial pentru activitatea și deciziile Directoratului (…) efectele negative potențiale ale unei astfel de conduite manifestându-se în concret cu prilejul respingerii situațiilor financiare la 31.12.2020, respingerii propunerii de repartizare a profitului la 31.12.2020, precum și revocării de către Adunarea generală a acționarilor în data de 22.06.2021 a membrilor Consiliului de Supraveghere”.

Este binecunoscut faptul că atât fostul președinte al Directoratului, Cătălin Nițu, cât și fostul președinte al Consiliului de Supraveghere, Adrian Goicea, sunt membri ai PNL Sector 3, acolo unde Antonel Tănase este președinte de filială. În acest context, indiciile cu privire la modificarea procedurii de selecție după chipul și asemănarea candidaților care au și câștigat în final concursul par a-i fi determinat pe acționari să decidă schimbarea de îndată a administratorilor.