octombrie 28, 2021

Plafonarea facturilor la lumină și gaze, pentru toti consumatorii, ar fi o decizie dezastruoasa

Plafonarea facturilor la lumină și gaze, ar fi o decizie dezastruoasa, care s-a mai practicat in trecut si este una dintre cauzele situatiei in care se gaseste Romania astazi.

Plafonarea pretului aduce ca masura imediata stoparea investitiilor, stoparea investitiilor creste discrepanta viitoare intre cerere si oferta ducand la cresterea importurilor si la cresterea preturilor.

O astfel de decizie determina deschiderea caii catre preturi si mai mari in viitor, dar si catre situatii de criza determinate de diferenta intre cerere si oferta.

Ceea ce trebuie facut in prezent cuprinde cel putin a urmatoarelor directii:

– masuri pe termen scurt – masuri care sa ajusteze imediat impactul asupra pretului, iar acestea nu pot sa fie decat de natura fiscala – diminuarea TVA la nivelul valorii bugetate (astazi se incaseaza TVA la nivelul unor valori ale facturilor mult peste cele prevazute la inceputul anului, astfel AEI considera ca se poate reduce TVA pentru urmatoarea iarna pana la un nivel in care nu este afectat bugetul, dar care poate insemna o bula de oxigen pentru consumatori – este o masura win – win)

– masuri legislative (care incep sa produca efect imtr o perioada medie de timp) – imbunatatirea cadrului legal care permite eliminarea saraciei energetice si a abuzurilor, manipularii in piata (Legea Antisaraciei Energetice si a consumatorului vulnerabil, Rapoarte privind preturile medii si tendinte ale preturilor, regandirea GRP)

Haideti sa schimbam modul de actiune si sa actionam inteligent.