octombrie 28, 2021

Mobilitatea electrică urbană, în creştere în România. Autobuzele noastre, tot mai verzi

Ne echipăm tot mai des cu automobile electrice puternice, dar cum rămâne cu cei care sunt pietoni? Cine nu are carnet de şofer şi trebuie să facă tot mai multe drumuri departe de casă are nevoie de un sprijin de nădejde când vine vorba despre mobilitatea urbană… verde. Aici intervine statul. Dar şi rolul de necontestat al autobuzelor electrice în reducerea poluării în orașe.

Orașe precum Brașov, Suceava sau Cluj au implementat deja astfel de soluții.

Câte autobuze electrice avem în rulaj pe şosele

Ţara noastră dispune de aproximativ 500 de autobuze electrice care circulă în 21 de oraşe. Cele mai multe, respectiv 100, au fost cumpărate pentru Capitală. În topul oraşelor verzi urmează Braşov şi Timişoara, cu câte 44 de autobuze electrice fiecare.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat şi achiziția a 56 de autobuze electrice de 18 metri pentru orașele Brașov (12 bucăți) și Timișoara (44 bucăți). Separat de această licitaţie a MDRAP, Primăria Braşov a mai lansat o licitaţie pentru achiziţia a încă 32 de autobuze electrice

Electric, şi în oraşele mai mici

Nu doar oraşe mari precum Bucureşti sau Cluj au sau vor avea transport în comun realizat cu autobuze electrice. Ministerul Lucrărilor Publice a anunţat achiziţionarea a 81 de autobuze electrice pentru 7 oraşe mai mici (exceptând Constanţa) astfel:

Alexandria – 10 autobuze + 3 staţii de încărcare rapidă + 10 staţii de încărcare lentă;

Brăila – 11 autobuze + 3 staţii de încărcare rapidă + 11 staţii de încărcare lentă;

Constanţa – 21 autobuze + 5 staţii de încărcare rapidă + 21 staţii de încărcare lentă;

Drobeta Turnu Severin – 3 autobuze + 1 staţie de încărcare rapidă + 3 staţii de încărcare lentă;

Focşani – 20 autobuze + 5 staţie de încărcare rapidă + 20 staţii de încărcare lentă;

Lugoj – 9 autobuze + 3 staţie de încărcare rapidă + 9 staţii de încărcare lentă;

Slobozia – 7 autobuze + 2 staţie de încărcare rapidă + 7 staţii de încărcare lentă.

Cine se va mai plimba prin oraş… electric

Guvernul a achiziționat 123 de autobuze electrice în valoare de 65 de milioane de euro şi pentru alte oraşe, din centrul, nordul şi estul ţării. Grupul spaniol CAF, prin filiala poloneză Solaris, a câștigat licitația lansată de Ministerul Lucrărilor Publice pentru furnizarea de autobuze cu emisii zero în șase orașe din țară.

Iași, Sibiu, Sighetu Marmației, Suceava, Târgu Mureș și Pitești vor beneficia, astfel, de vehicule electrice în flotele de transport public.

Autobuzele vor fi livrate înainte de sfârșitul anului 2022. Guvernul României a inclus în contract și furnizarea infrastructurii de încărcare pentru autobuze: 123 încărcătoare de 40 kilowați și 36 încărcătoare pantograf de 300 kilowați.

Ca volum, piața românească a fost una dintre cele mai mari din Europa pentru autobuzele electrice. În ultimele luni, Solaris a primit contracte pentru furnizarea a 130 de autobuze articulate pentru Varșovia, 90 de autobuze electronice pentru Berlin și alte 140 pentru Milano.

Primul autobuz electric produs în România

Bineînţeles că şi noi putem! Aşa că primul autobuz 100% electric produs în România va fi testat în continuare, timp de două săptămâni, în municipiul Făgăraş, acesta fiind cel de-al treilea oraş în care ajunge programul de testare.

După ce a mai fost în probe la Oradea și Brăila, prototipul de autobuz electric românesc a ajuns în acest nou oraș din țară.

Primăria Făgăraș a anunțat că vrea să analizeze modul și costurile de operare, întrucât este interesată să achiziționeze autobuze electrice prin proiectele sale de mobilitate.

Denumit ATP Bus e-UpCity, autobuzul 100% electric a fost lansat oficial pe piaţa din România în 13 mai şi are omologare europeană.

Primul prototip are 83 de locuri (25 pe scaune), o lungime de 12,18 metri şi autonomie minimă, în oraş, de 200 de kilometri, care poate fi extinsă până la 360 de kilometri.

Autobuzul electric este dotat cu Wi-Fi, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune şi monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecţii multimedia.