ianuarie 19, 2022

Racordarea locuințelor la rețeaua de gaze pe cheltuiala distribuitorilor, o provocare pentru consumatori

Racordarea locuințelor la rețeaua de gaze pe cheltuiala distribuitorilor, așa cum prevede legea, se dovedește a fi o provocare pentru mulți consumatori. Reprezentanții firmelor de distribuție susțin că nu pot face față numărului mare de cereri și că unele investiții nu sunt rentabile. Pentru a debloca situația, autoritățile propun consumatorilor să suporte costurile și ulterior să le recupereze de la distribuitori, în maxim 5 ani.

Florin Munteanu locuiește în comuna ilfoveană Berceni. Din 2019, face demersuri să racordeze casa la rețeaua de gaze de pe strada vecină.

A aflat de legea care impune operatorilor de distribuție să realizeze investiția și ulterior să o recupereze prin tarif. Spune că solicitările au fost în zadar.

Reprezentanții companiilor de utilități susțin că nu pot face față numărului mare de solicitări într-un timp scurt. Regula impune ca racordarea să se realizeze în 3 luni după ce beneficiarul obține autorizația de construcție.

Cei care nu vor să mai aștepte până când distribuitorul va găsi bani de investiții, pot face lucrările din bugetul propriu, urmând ca în cinci ani să-și recupereze cheltuiala de la operator. Clienții trebuie să apeleze, mai întâi, la serviciile unei firme pentru proiectarea și execuția lucrării. Specialiștii în energie avertizează că lipsesc standardele de cost.

Deși România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Uniunea Europeană, în țara noastră doar mai puțin de jumătate dintre locuințe sunt racordate la rețea. Principalul motiv e tocmai lipsa infrastructurii.