septembrie 21, 2021

Costul tranziției energetice în Uniunea Europeană estimat la 60 trilioane de euro

În cadrul webinarul “Viziuni.Strategii.Politici Viitorul gazelor naturale pe piata unica a energiei” organizat de Asociația Energia Inteligentă, James Watson secretar general EUROGAS a declarat că, conform unui studiu realizat de DNVGL (comandat de EUROGAS) costurile tranziției energetice în Europa s-ar ridica la 60 trilioane euro până în 2050, asta însemnând 2 trilioane de euro pe an. Costul e așa de mare încât o parte din politicieni înțeleg că rolul gazului natural e să ai o sursa de combustibil cu emisii mai reduse de carbon care îți permite să ții lumina aprinsă cât timp instalezi capacități pe bază de energie regenerabilă.

Invitatul a mai menționat că nivelul de legiferare pe probleme de climă este fără precedent la nivelul Comisiei Europene, la ora actuala fiind 8 pachete prioritare referitoare la Green Deal și schimbările climatice pentru următorul an. În mod normal aveam cam un pachet prioritar pe an.

Conform secretarului general EUROGAS gazul natural va fi parte a mixului energetic cel puțin până în anul 2050. Eurogas prognozează o mica reducere în folosirea gazului natural până în 2050 datorită eficienței energetice.

Un alt subiect dezbătut în cadrul webinarului s-a referit la noua taxonomie care este în fază de proiect la nivelul UE. Această nouă taxonomie ar putea presupune un nivel de 100 de grame de CO2 per kWh. Acest nivel este considerat de industria de gaz prea ambițios, și nu va încuraja investițiile în noi capacitați de producție. Conform secretarului EUROGAS acest nivel de emisii propus pentru noua taxonomie implică riscul de crearea unor bule speculative având în vedere că spre exemplu doar 2% din acțiunile de pe bursa germana ar fi compatibile cu noua taxonomia verde. O abordare mai constructiva în opinia secretarului general EUROGAS este cea aplicata de Banca Europeana de Investiții care presupune o limită de 250 de grame de CO2 per kWh care poate fi atinsă în urma unor modificări tehnologice și se aplică luând în calcul toată durata proiectului.

Înregistrarea discuției webinarului poate fi urmărita aici: https://www.facebook.com/energiainteligenta/videos/3675440502505457