septembrie 21, 2021

Liberalizarea pieței de energie electrică în opinia consumatorilor casnici

La inițiativa Asociației Energia Inteligentă, institutul de cercetare a opiniei publice, INSCOP Research, a realizat în perioada 10-18 februarie 2021, un sondaj de opinie publică privind informarea consumatorilor casnici asupra liberalizării pieței de energie electrică, privind procedurile de alegere a furnizorului de electricitate și nivelul de încredere al cetățenilor în instituțiile statului.

Rezultatele sondajului vor fi prezentate în cadrul evenimentului online ”Liberalizarea pieței de energie electrică în opinia consumatorilor casnici”, organizat miercuri, 3 martie 2021, orele 11.00 – 12.00. Dezbaterea va fi transmisa live pe pagina de FB a Asociației Energia Inteligentă Facebook.com/energiainteligenta.

Piața de energie electrică pentru consumatorii casnici a fost liberalizată la data de 1 ianuarie 2021. În ultimele 2 luni s-a remarcat o insuficientă informare privind liberalizarea pieței de electricitate și instrumentele puse la dispoziția consumatorilor pentru alegerea celui mai potrivit furnizor, în concordanță cu nevoile proprii de consum. Ne dorim ca prin această dezbatere să discutăm rezultatele sondajului mai sus menționat, pentru a putea concepe cele mai potrivite programe de informare pentru cetățeni, luând în considerare situația actuală, recomandarea autorităților avizate și politicile la nivel european, astfel încât să poată fi asigurată o liberalizare corectă a pieței de energie electrică.

Agendă propusă:

11.00 – 11.10 Cuvânt de deschidere

Dumitru Chisăliță, Președinte, Asociația Energia Inteligentă

11.10 – 11.30 Prezentarea raportului INSCOP Research rezultat în urma sondajului de opinie cu privire la percepția consumatorilor asupra liberalizării pieței de energie electrică

Remus Ștefureac, Director General, INSCOP Research (confirmat)

11.30 – 11.40 Poziția Uniunii Europene față de liberalizarea pieței de energie din România și exemple de bune practici în statele membre UE

Carmen OPREA, Expert din cadrul Directiei de Energie (DG ENER), Comisia Europeană (confirmat)

11.40 – 11.50 Punct de vedere asupra liberalizării pieței de energie electrică din România

Cristian Silviu Bușoi, Membru al Parlamentului European (confirmat)

11.50 – 12.00 Modificarea legislației secundare a României privind îmbunătățirea procesului de liberalizare a pieței de energie

Dumitru Chiriță, Președinte, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (TBC)