februarie 27, 2021

Intervențiile pe piața de gaze nu au adus beneficii românilor

Impunerea unui preț administrativ pe piața de gaze din România, în anul 2019 – OUG 114 și în anul 2020 – Gas Release Program, au adus un singur lucru cert: câștiguri pentru unii furnizori de gaze.

OUG 114 a apărut din dorința de a adduce mai multe câștiguri mai mari la bugetul de stat și prețuri mai mici la consumatorii de gaze. Dacă prețul gazelor naturale la consumatorii casnici nu a prezentat modificări pe perioada de aplicare a OUG 114, prețul gazelor naturale la consumatorii non casnici a explodat atingând creșteri de până la 35%, creșteri de preț care s-au reflectat în costurile produselor, care în final au fost achiziționate tot de consumatorii casnici. O altă consecință a fost determinată creșterea semnificativă a importurilor de gaze, în detrimentul producției interne.

Chiar dacă au fost impuse măsuri administrative asupra prețului gazelor, piața a adus corecții și atunci când cererea a fost mai mică decât oferta prețul a început să scadă și să se alinieze la un nivel care în opinia noastră s-ar fi realizat în absența OUG 114

Cum ar fi aratat pretul gazelor naturale achizitionate din productia interna in absenta OUG 114 si Gas Release Program
(Prognoza Preț mediu gaze achizitionate de pe piața en-gros, cu și fără măsuri administrative)

Scăderea prețului de achiziție al gazelor naturale în primăvara anului 2020, s-a datorat cererii limitate din această perioadă și nu a unor măsuri administrative. Apariția unui nou OUG 106/2020 cu scopul de a introduce noi măsuri administrative pe piața de gaze, a determinat ca în perioada iulie – octombrie 2020, pretul gazelor achizitionate pe piață să scadă față de un preț prognozat care ar fi existat în afara acestei măsuri administrative.

Creșterea cererii de gaze în iarna 2020/2021 a determinat o corecție a trendului și prețul gazelor la achiziție, scăzut adminitrativ în vară, a început să crească și probabil în primăvara anului 2021 va atinge un nivel la care prețul gazelor achiziționate en-gros ar fi existat și în absența Gas Release Program. Astfel, ambele măsuri administrative nu au făcut decât să creeze o perioadă în care venituri importante din achiziția – vâzarea gazelor să ajungă în buzunarele unor furnizori, fără un impact important asupra prețului la consumatorul final, cu impactarea financiară a producătorilor, dar astăzi GRP vine și cu un potențial risc asupra securității livrării gazelor în următoarea iarnă și chiar cu o tendință de creștere a prețului în iarna.

Chiar dacă au fost impuse măsuri administrative asupra prețului gazelor prin OUG 114 si GRP , supraoferta din piață din primăvara lui 2020 și cererea ridicată care se întrezărește a fi în primăvara lui 2021 aduce corecții și prețul tinde să ajungă la același nivel la care probabil s-ar fi găsit în absența acestor intervenții în piață.
Totuși trebuie să precizăm că măsurile au adus:

1. în primel luni de aplicare a măsurii administrative, au existat furnizori care au înregistrat  câștiguri importante.

2. consumatorii finali nu au avut de câștigat din aceste măsuri, deși declarativ, li se adresau

3. sunt măsuri care au afectat producția națională de gaze