februarie 27, 2021

Este GRP mai rău decât OUG 114?

qrf_soft

Măsurile administrative din ultimii ani, din piaţa gazelor naturale, au avut un efect negativ atât asupra producătorilor, cât şi a consumatorilor.

OUG 114 o măsură impusă din dorinţa de a strânge cât mai mulţi bani la buget nu şi-au atins scopul, dar, în schimb, au favorizat importurile de gaze în defavoarea producției interne de gaze cu efecte în securitatea aprovizionării cu gaze pe termen lung.

Gas Release Program, implementat începând cu iunie 2020, a adus preţuri mai mici la achiziție din producția internă (o scădere cu 42 % a prețului mediu în semestrul II 2020 față de semestrul II 2019), fără să se obțină prețuri mai mici la consumatorii casnici de gaze (3 milioane de consumatori casnici achită prețuri similare cu ceea ce achitau în semestrul II 2019), dar a adus o stimulare în această perioadă ca furnizorii să exporte gazele din producţia locală pentru a obţine preţuri mai mari.

Analizând evoluția prețului mediu al gazelor la achiziție pe piața din România și a prețului pe bursa de la Viena se poate observa că intervenția Guvernului din anul 2019 – OUG 114, a dus la o stimulare intensă a importurilor de gaze în România, în detrimentul producției interne, furnizorii au obținut profituri mari cumpărând gaze de la Bursa din Viena și vânzându-le în România.

Interventia Guvernului din anul 2020, si introducerea Gas Release Program, obligatia producatorilor de a vinde sub prețul de la Viena, a determinat  scăderea prețului producției din România sub prețul gazelor de la Bursa din Viena și reorientarea  furnizorilor spre a achiziționa gaze din România și a le exporta.

Concret:

• Câștigătorii cerți ai acestor acțiuni administrative, au fost unii dintre furnizorii de gaze.
  • OUG 114 a afectat financiar producătorii de gaze din România și consumatorii non casnici, dar a dus la cantități suplimentar înmagazinate, astfel aducând o contribuție indirectă la securitatea energetică a României în iarna 2020/2021.
  • GRP a afectat financiar producătorii de gaze din România, nu a scăzut prețul la majoritatea consumatorilor casnici și non casnici de gaze, dar probabil va reduce considerabil cantitățile care se vor înmagazina în anul 2021, în detrimentul exporturilor, cu un important effect asupra securității energetice a României în iarna 2021/2022 și va adduce prețuri mai mari la gaze în iarna următoare.

Încă avem timp să schimbăm această paradigmă, prin regândirea actualului Gas Release Program.