februarie 27, 2021

Gazele Românești ieftine, iau calea exportului în anul 2021

Urmarea analizarii situatiei, masurii dezvoltate de ANRE – Gas Price Release, cu scopul de a asigura gaze ieftine la populatie, Asociatia Energia Inteligenta a constatat ca nu s-a realizat acest deziderat si solicita la inceputul lunii noiembrie 2020, reanalizare rapidă, anterior începerii sezonului rece, a acestui model și stabilirea unui GRP adecvat pieței din România.

Începând cu 1 iunie 2020, aplicarea GRP pe piața gazelor naturale din România, prin impunerea unui mecanism de stabilire a prețului de pornire a licitațiilor, a generat în mod artificial diferențe semnificative de preț între piețe limitrofe. În plus, impunerea unui nivel al obligației de a oferta 40% din producție, cu mult peste nivelul unor programe similar, a generat cresterea exporturilor cu gazelle naturale. In aceasta perioada exista diferențe considerabile de preț, de aproximativ 10 – 15 lei/ MWh între preturile practicate la nivel internațional – raportarea la bursa CEGH Viena – și cele de pe plan local. Drept consecință, producătorii locali sunt în dezavantaj, deoarece tendința din prezent constă în stimularea furnizorilor să exporte gazele produse la nivel local pentru a obţine prețuri mai competitive pentru marfa vândută. O situație de acest tip poate favoriza traderii şi furnizorii a căror tendință va fi să cumpere de la noi din țară și să vândă în afară – generând un flux de gaze dinspre România către piețele unde cotațiile sunt încă la nivele mai înalte. Vor fi afectate investițiile în zona de producție gaze cu repercusiuni asupra scăderii producției de gaze și creșterea dependenței de importuri a României. 

Pe data de 4 februarie 2021 s-au incheiat licitatile pentru rezervarea de capacitate la punctul de export gaze Csanadpalota pe directia Romania – Ungaria, cu supraoferte pe rezervarea de capacitate:

Trimestrul aprilie-iunie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h , capacitate rezervata 2050 MWh/h, pret de rezervare : standard + premium 131% (total cca 1,06 EUR)

Trimestrul iulie – septembrie 2021: capacitate oferita 2094 MWh/h, capacitate rezervata 2090 MWh/h, pret de rezervare: standard + premium 101% (total cca 0,96 EUR/MWh)

Aceasta arata ca furnizorii au inteles ca interventia in piata de gaze prin GAS RELEASE PROGRAM va adduce preturi mai mici la gazelle produse in Romania, decat pretul din zona central Europeana si ei pot face profit chiar daca vor achita de 2,3 ori mai multe pe rezervarea de capacitate in punctul de export.

Astfel, previziunea facuta de AEI, acum 5 luni cum ca modifcarile legislative de tip GRP vor favoriza exporturile se intampla acum, si in consecinta consumatorul roman de gaze va achita tot preturi mari la gaze, deoarece gazelle romanesti vor ajunge pe pietele din Ungaria, Austria, Slovacia etc.