februarie 27, 2021

Vor mai muri oameni, până să se înțeleagă că nu se mai poate așa?

În ultimii 5 ani pe siteul Asociației Energia Inteligentă, au fost postate cca 500 de opinii, analize și studii, privind situația dezastroasă în care se găsește sectorul gazelor naturale. Iar dacă cele prezentate în aceste materiale nu sunt destul de convingătoare asupra necesității recunoașterii stării actuale a infrastructurii din industria gazelor naturale, eficienței și potențialului economic, atunci cele trei imagini atașate ar trebui să fie pledoaria finală:

1. Livrarea gazelor naturale în satul Nemșa, județul Sibiu – instalație de reglare măsurare neîmprejmuită, neprotejată, total neglijată și care invită la accidente.

Instalatie de reglare masurare gaze neprotezată

2. Ruperea de curând a conductei care alimentează Centrala de la Brazi, unul dintre cel mai important consumator industrial al României – cauzată în principal de o balastieră ilegală și un pod amplasat necorespunzător în zona amonte de traversare conductei.

Interventia pentru repararea subtraversarii care alimenteaza cu gaze CET Brazi

3. Conducta care alimentează cu gaze Institutul Matei Bals din București – privește acel sistem de alimentare cu gaze – Simbol al activității heirupiste de gaze naturale – care funcționează la o presiunea scăzută în alimentarea centralelor din Bucuresti și care se datorează acestor opere de artă – dar despre asta probabil procurorii vor spune mai multe în viitor.

Conducta de gaze ”spanzurata” la poarta Spitalului Matei Balș

Ignorarea acestei realități și a nenumăratelor semnale trase de AEI inclusiv a propunerii – Punct si de la Capat pe Piata de Gaze si Energie – înseamnă, rea intenție și agende ascunse care vor aduce victime.