februarie 27, 2021

Diferența între Prețul din Serviciul Universal și cea mai mică ofertă din piață

Conform unui Ordin recent al ANRE, furnizorii sunt obligați să trimită 3 oferte către portofoliu propriu de consumatori casnici din Serviciul Universal. Aceste oferte sunt exclusiv ofertele proprii ale furnizorului actual, una dintre acestea fiind în fapt prețul de Serviciu Universal pe care consumatorii îl achită deja de la 1 ianuarie 2021.

Acestă practică impusă prin legislația secundară din România, conform analizelor efectuate de Asociația Energia Inteligentă în rândul consumatorilor induce ideea ca în urma alegerii unei dintre ofertele primite consumatorul va beneficia de cea mai mică ofertă din piață existentă la acel moment.

Această percepție, nu este în concordanță cu adevărul.

În fapt cele mai mici oferte ale furnizorilor din piața de energie conform Comparatorului de prețuri al ANRE, sunt mai mici cu până la 19% față de prețul cel mai mic ofertat de furniorul actual al consumatorului casnic aflat în Serviciul Universal. Această situație, manipulatorie, ar putea fi corectată printr-un ordin al ANRE în care să se stabilească obligația furnizorului de a transmite o copie a tabelului din Comparatorul de Preț al ANRE cuprinzând oferta sa cea mai mică și toate ofertele existente în Comparator sub oferta sa.

În lipsa acestei informații consumatorii vor achita în continuare prețuri mai ridicate față de prețul din anul 2020 cu până la 19% (de menționat că în Serviciul Universal, în momentul de față consumatorii achită prețuri mai ridicate cu pănă la 26%).

Observăm din datele prezentate, ENEL din nou se prezintă diferit față de ceilalți furnizori existenți pentru consumatorii casnici. În opinia noastră acest fapt datorându-se practicii acestuia de a trece un număr mare de consumatori casnici în piața concurențială după anul 2018 (inclusiv fără consimțământul acestora) și a crește substanțial prețul energiei electrice la consumatorii din piața concurențială, ”compensând” cu oferte prețuri mai mici consumatorii care doresc să treacă în piața concurențială din Serviciul Universal.

De citit. Diferența între Prețul din Serviciul Universal și Prețul celei mai mici oferte a furnizorului actual

Dar de ce ceilalți furnizori au prețuri mai mari față de cel mai mic preț din piață?

Răspunsul este unul complex și cuprinde multe motive de la costuri mai mari ale furniozrii actuali, până la avantajele portofoliului de clienți deținut. Totuși ne vom opri doar la unul dintre aceste motive, cel privind activitățile incorecte care există în piața de energie și care are efecte negative în funcționare și dezvoltarea, mai ales pe termen mediu și lung, a funcționării pieței de energie. Pe actuala piață există furnizori – producători de energie electrică care vin cu următoarele practici. Astfel, aceștia vând energie electrică en gros furnizorilor (cantitățile mari, teoretic au prețul cel mai mic), la prețuri cu cca. 10-15% mai mari decât prețul cu care vând en detail consumatorilor lor finali (cantitățile mici, teoretic au prețul cel mai mare).