noiembrie 25, 2020

Financialintelligence.ro: Surse – Compania PGNIG renunţă la gazele din Marea Neagră: “Oportunităţile din lume nu aşteaptă consensul politic din România”

• PGNiG Supply & Trading GmbH (PST) și Aker BP ASA au anunţat, recent, că au semnat un contract pentru vânzarea și achiziționarea de gaze naturale din  platoul continental norvegian
  • Acum o săptămână, Bogdan Aurescu subliniat importanța începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din Marea Neagră

Polonezii de la PGNiG au notificat, săptămâna trecută, partenerii din România, respectiv Romgaz şi OMV Petrom,  că se retrag din consorţiul care ar fi putut cumpăra partea Exxon din proiectul de exploatare de gaze din Marea Neagră, potrivit unor surse din piaţa de energie.

Sursele  ne-au spus: “Polonezii au transmis că nu mai stau după consensul politic din România, preferând să facă investiţii în altă zonă”.  “Oportunităţile din lume nu aşteaptă consensul politic din România”, le-ar fi spus polonezii românilor.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat în repetate rânduri, încă de la preluarea mandatului, că legislaţia din sectorul petrolier offshore va trebui aprobată în Parlament prin consens politic, iar Guvernul nu va avea nicio iniţiativă în acest sens.

La începutul acestei luni,  Niculae Havrileţ, secretar de stat pentru domeniul energiei, declara că Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a elaborat un draft de modificare a Legii exploatărilor petroliere offshore, convenit cu investitorii din Marea Neagră, pe care îl va lansa în dezbatere publică înainte de alegeri, dar care va fi aprobat de următorul Parlament.

Oficialul citat a subliniat că le-a promis investitorilor modificarea Legii offshore după alegeri: “Am avut discuţii cu producătorii şi investitorii din zona Mării Negre, cărora le-am promis că, imediat după ce în Parlament vom avea o altă structură, vom îmbunătăţi legislaţia offshore astfel încât investitorii din această zonă să aibă posibilitatea să-şi recupereze investiţiile activând într-o legislaţie stabilă, predictibilă şi mai ales nonretroactivă. Avem nevoie de gaze naturale, avem nevoie de politici prietenoase pentru investitorii din acest sector”.

Potrivit acestuia, ministerul a ajuns deja la un consens cu investitorii privind forma unui proiect de modificare a legii.

“Actuala lege offshore a fost votată de acest Parlament şi este foarte greu de crezut că acelaşi Parlament va da legii o altă formă. Dar noi ne pregătim în avans, am avut runde de discuţii, cu partenerii din zona de interes din Marea Neagră aş putea zice chiar că avem un draft convenit cu investitorii din Marea Neagră, cu excepţia redevenţelor, care fac parte din Legea petrolului, dar şi acolo se va discuta. Trebuie să avem în vedere competiţia cu acest new entry, mă refer la Turcia şi nu trebuie să neglijăm interesele Ucrainei, deci competiţia va creşte şi o să vedem zilele următoare că Ucraina va deveni mult mai vocală în a-şi promova interesele în sectorul gazelor extrase din Marea Neagră”, a mai spus Havrileţ.

Potrivit unui studiu Deloitte, în următorii 25 de ani, bugetul ţării va câştiga 30 de miliarde de euro din gazele din Marea Neagră.

Acum o săptămână, în cadrul unei întâniri pe care a avut-o cu secretarul de stat al SUA Michael R. Pompeo, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat importanța începerii, cu implicare americană, cât mai curând, a exploatării resurselor de gaz din platoul continental românesc pentru asigurarea independenței energetice a României, R. Moldova și altor state din regiune.

Conform Planului Naţional de Investiţii şi Relansare, prezentat în vară, în condițiile în care Exxon şi-a anunţat intenția să renunțe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, Romgaz era  în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep, fiind deja semnat un acord de intrare în consorţiu alături de OMV Petrom şi PGNiG.

„În condiţiile în care Exxon intenţionează să renunţe la participarea sa de 50% la proiectul Neptun din Marea Neagră, alături de care se află şi OMV Petrom, Romgaz este în discuţii pentru preluarea unei părţi din participaţia Exxon. Până în prezent s-a semnat un acord de intrare în consorţiu (JBA) alături de OMV Petrom SA şi PGNiG SA, pentru a prelua cota de participare ExxonMobil în cadrul perimetrului. În prezent se analizează acordul comun de operare (JOA). De asemenea, au loc discuţii şi negocieri în cadrul consorţiului pentru evaluarea şi stabilirea unei oferte finale către ExxonMobil”, se menţiona în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare, prezentat în vară.

Grupul petrolier american Exxon Mobil a anunţat, la începutul anului, că analizează o posibilă ieşire din proiectul offshore Neptun din România, adăugând că a început să ofere informaţii potenţialilor cumpărători.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

• Afaceri în Norvegia

PGNiG Supply & Trading GmbH (PST), firma comercială internațională a Companiei Poloneze de Petrol și Gaze (PGNiG), și Aker BP ASA au anunţat, recent, că au semnat un contract pentru vânzarea și achiziționarea de gaze naturale produse pe platoul continental norvegian. Aprovizionarea cu gaz a început în octombrie 2020.

Potrivit PGNiG, în viitor, gazul natural contractat poate fi transportat de Conducta  Baltică pe piața poloneză, precum și în alte țări din Europa Centrală și de Est.

Scopul PST este de a-și extinde semnificativ afacerile în Norvegia în următorii ani. Acest contract reprezintă o altă piatră de temelie în construirea cu succes a unui portofoliu substanțial în regiune.

Grupul PGNiG și Aker BP cooperează cu succes de câțiva ani. Unele active de producție de pe platoul continental norvegian sunt partajate cu filiala PGNiG  Upstream Norway.

Pe lângă platoul continental norvegian, PST urmărește în mod activ extinderea pe piețele angro de gaze din Europa Centrală și de Est. În 2020, compania a început să tranzacționeze pe piețele cehe și slovace și urmează să intre pe piața maghiară. Prin sucursala din Londra, PST dezvoltă în mod constant competențe în zona GNL. În ultimii trei ani, PST a finalizat numeroase tranzacții spot și intermediare, aprovizionând gaze la nivel mondial și astfel a stabilit o prezență puternică pentru PGNiG pe piața globală de GNL.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO