noiembrie 29, 2021

Financialintelligence.ro, Analiză: Războiul hibrid de la Washington împotriva energiei ruse vizează Germania, Belarus și Bulgaria

SUA desfășoară fără milă un război hibrid intens asupra intereselor energetice rusești în Europa, vizând proiectele relevante ale Marii Puteri Eurasiatice în Germania, Belarus și Bulgaria, bazându-se pe faptul că chiar și succesul parțial al acestei strategii ar avansa foarte mult scenariul unei „decuplări” provocate extern între Moscova și aliații transatlantici ai Washingtonului, potrivit lui Andrew Korybko, analist politic american. Acesta explică:

“Noul Război Rece se încălzește în Europa, după ce SUA și-au intensificat războiul hibrid asupra intereselor rusești în ultimele două luni. Acest conflict proxy se desfășoară simultan în Germania, Belarus și Bulgaria, toate trei fiind state de tranzit cheie pentru exporturile de energie rusești către Europa, care îi permit să mențină cel puțin o anumită influență acolo chiar și în cele mai grave perioade.

SUA doresc să avanseze foarte mult scenariul unei „decuplări” provocate extern între Moscova şi aliații transatlantici ai Washingtonului, care ar permite Americii să își reafirme hegemonia unipolară chiar dacă această campanie are doar parțial succes.

Acest articol își propune să exploreze contururile largi ale strategiei contemporane de război hibrid a SUA asupra energiei rusești în Europa, subliniind modul în care evenimentele recente din aceste trei state de tranzit menționate mai sus fac parte din acest plan mai amplu.

Germania

De la nord la sud, prima și cea mai mare dintre aceste ținte este Germania, care îl tratează în prezent pe bloggerul rus Navalny. Am prezis cu exactitate la sfârșitul lunii august că „ar putea fi exercitată o presiune intensă asupra autorităților de către politicienii interni și de către protectorii lor americani pentru a politiza ultima etapă a construcției Nord Stream II, amânând-o ca „pedeapsă pentru Putin”; este exact ce se întâmplă acum, după ce Berlinul a semnalat că şi-ar putea schimba angajamentul  față de acest proiect energetic.

Cu toate acestea, America nu este de vină, deoarece Germania își asumă în cele din urmă responsabilitatea pentru declarațiile sale provocatoare în acest sens. Dmitri Trenin, directorul Centrului Carnegie din Moscova, a publicat un manifest provocator intitulat „Relații ruso-germane: înapoi în viitor” despre modul în care relațiile bilaterale se vor schimba drastic în urma acestui incident. Este concis și merită citit pentru cei care sunt interesați de acest subiect.

Belarus 

Următoarea țintă a Războiului Hibrid este Belarusul. După ce nu a reușit să-l convingă pe Lukașenko să rupă legăturile cu Rusia în urma incidentului de la Wagner din această vară, a apărut apoi o Revoluție a culorilor pentru a-l răsturna, astfel încât înlocuitorii săi să poată transforma țara într-o altă Ucraina, în măsura în care se referă la “deținerea ostatică” a exporturilor de energie rusești către Europa.

Scopul final este de a crește costurile resurselor rusești, astfel încât resursele proprii ale SUA din energie să devină mai competitive. În cele din urmă, este planificat ca gazoductele rusești să fie eliminate treptat în cel mai rău scenariu, deși acest lucru s-ar întâmpla gradual, întrucât Europa nu poate înlocui imediat importurile de gaze din Rusia cu cele americane sau cu altele. „Pierderea” Belarusului, fie doar ea ţara  însăși, fie împreună cu Nord Stream II, ar da o lovitură grea intereselor geopolitice ale Rusiei. Țări precum Germania nu ar avea nevoie să mențină relații cordiale cu aceasta, facilitând astfel o posibilă „decuplare”.

Bulgaria

Bulgaria ar putea deveni proverbiala „cireașă de pe tort”. Turkish Stream este de așteptat să tranziteze această țară balcanică în drum spre Europa, dar ultimele proteste anti-guvernamentale de acolo amenință să răstoarne guvernul, ceea ce duce la îngrijorarea că înlocuirea guvernului ar putea politiza sau suspenda acest proiect. Conductele TANAP din Azerbaidjan și conductele GRISCY din estul Mediteranei ar putea ajuta sud-estul Europei să compenseze pierderea resurselor rusești, deși aceasta din urmă nu a fost încă construită și se află doar în etapele de planificare. Cu toate acestea, eliminarea fluxului turcesc din ecuația energetică (sau cel puțin îngreunarea proiectului înainte de înlocuirea/eliminarea acestuia) ar da o lovitură de moarte influenței deja foarte limitate a Rusiei în Balcani. Rusia va fi atunci practic împinsă afară din regiune, devenind doar o amintire cultural-istorică îndepărtată, cu aproape aproape nicio influență politică despre care să discutam.

Războiul economic

Obiectivul general care leagă aceste trei fronturi de război hibrid nu este doar de a slăbi interesele energetice ale Rusiei, ci de înlocuire cu competitori americani și din alte industrii. „Inițiativa Three Seas”, susținută de SUA și condusă de polonezi, se luptă să devină un jucător serios în spațiul strategic central și est-european și își poate îndeplini o mulțime de ambiții prin construirea de noi terminale de GNL și petrol pentru facilitarea planurilor SUA. În plus, creșterea artificială a costurilor importurilor de energie din Rusia prin mijloace politice legate de aceste războaie hibride ar putea reduce și veniturile Rusiei din aceste surse, care reprezintă în prezent 40% din bugetul său. Având în vedere că Rusia se află în mijlocul unei tranziții economice sistemice, departe de dependența bugetară disproporționată de energie, acest lucru ar putea atinge Moscova chiar acolo unde suferă, într-un moment sensibil.

Balul este în curtea Berlinului

Punctul esențial al strategiei defensive a Rusiei este Germania, fără sprijinul căreia toate planurile energetice ale Moscovei au șanse zero de a reuși. Dacă Germania se supune cu SUA pe unul, pe unele sau pe toate aceste trei fronturi de război hibrid, contravenind intereselor sale economice naturale, atunci va fi mult mai ușor pentru America să provoace o „decuplare” cuprinzătoare între Rusia și Europa. Doar geopolitica energetică permite celor două părți să mențină un anumit sentiment de cooperare, în ciuda regimului de sancțiuni încurajat de SUA împotriva Rusiei după reunificarea sa cu Crimeea și, astfel, oferă o oportunitate pentru îmbunătățirea relațiilor lor în viitor. Sabotarea intereselor energetice ale Rusiei acolo ar condamna astfel orice perspectivă realistă pentru o apropiere între ele, dar mingea se află în curtea Berlinului, deoarece are șansa să spună nu SUA și să se asigure că Parteneriatul strategic germano-rus susține autonomia strategică a Europei.

Gânduri de încheiere

Deşi am putea spune că războiul hibrid al SUA împotriva energiei ruse din Europa va eșua, faptele prezintă o imagine mult mai îngrijorătoare, ceea ce sugerează că cel puțin unul dintre aceste comploturi va avea succes. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci era geopoliticii energetice care pune bazele relațiilor ruso-europene se va încheia în curând, facilitând astfel speranța SUA cu privire la „decuplare” , provocând dificultăți bugetare Moscovei în momentul în care nu prea îşi permit să experimenteze și să împingă atenția strategică a Marii Puteri Eurasiatice și mai mult spre Asia. Ultima menționată consecință va pune mai multă presiune pe Rusia pentru a-și perfecționa actul de „echilibrare” între China și India, care ar putea fi o sabie cu două tăișuri care o face mai relevantă în afacerile geopolitice asiatice, dar înseamnă, de asemenea, că o mișcare greșită ar putea complica serios marea sa strategie din secolul XXI”.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO