octombrie 26, 2020

Financialintelligence.ro: 98% din proiectul TAP a fost finalizat la sfârșitul lunii august

• Ion Sterian: “Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România”

Conducta Trans Adriatică (TAP), care prevede transportul gazului azer către Europa, este finalizată în proporție de 97,9% de la sfârșitul lunii august 2020, relatează AzVision.az citând consorțiul TAP AG.

„TAP se apropie de finalizarea fazei de construcție a proiectului. În pregătirea pentru începerea operațiunii comerciale și ca parte a fazei de testare și punere în funcțiune, conducta TAP a fost umplută cu gaze naturale de la granița greco-turcă până la stația de compresor din Fier, Albania. La sfârșitul lunii august 2020, proiectul TAP a fost finalizat 97,9% ”, se arată într-un mesaj de la TAP AG.

Proiectul TAP, în valoare de 4,5 miliarde de euro, este unul dintre proiectele energetice prioritare pentru Uniunea Europeană (UE). Proiectul prevede transportul gazului din etapa 2 a zăcământului Shah Deniz din Azerbaidjan către țările UE.

Conectându-se cu conducta trans anatoliană (TANAP) la granița greco-turcă, TAP va traversa nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică înainte de a ajunge la țărm în sudul Italiei pentru a se conecta la rețeaua italiană de gaze naturale.

Proiectul se află în prezent în faza de construcție, care a început în 2016.

Odată construit, TAP va oferi o rută de transport directă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care deschide vitalul coridor de gaz sudic, un lanț valoric de gaz lung de 3.500 de kilometri, care se întinde de la Marea Caspică până la Europa.

Acționarii TAP includ BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%).

Recent, Ion Sterian, director general Transgaz, a declarat că, odată cu finalizarea BRUA, consumatorii români ar putea avea acces la rezervele de gaze din Marea Neagră, dar  și la alte surse din import, cum ar fi gazele naturale lichefiate de la terminalele LNG din Grecia sau gazul azer care va ajunge în Europa prin TAP (Trans Adriatic Pipeline).

“BRUA faza 1 va fi parte integrantă din Sistemul Național de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetică și un motor de dezvoltare economică națională. Gazele naturale vor ajunge în Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa și Alexandropolis și, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-România”.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO