octombrie 26, 2020

Diana Zaim, caleaeuropeana.ro: Ion Sterian CEO Transgaz România: Gazoductul BRUA va asigura necesarul suplimentar din surse alternative până vin gazele offshore din Marea Neagră

Ion Sterian, CEO Transgaz România, prezent la ”Black Sea and Balkans Security Forum” a menționat că prin racordarea localităților la gaze, nu doar calitatea cetățenilor români se va îmbunătăți, dar și economia României va beneficia de o dezvoltare durabilă.

„În ceea ce privește racordarea localităților la gaze, Transgaz este un amplu program de extindere a sistemului național de transport al de gaze, iar Guvernul a reușit performanța să asigure finanțarea a distribuției de gaze în localități care va crea premisele creșterii calității vieților cetățenilor și a dezvoltării economice durabile a României pe termen scurt, mediu și lung.”

De asemenea, expertul român a făcut referire și la BRUA, gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria) care „nu este o autostradă care să preia gazele și să le ducă în Ungaria sau Austria.”

BRUA va asigura necesarul suplimentar din surse alternative până vin gaze din perimetrele offshore din Marea Neagră, în primul rând din necesarul de consum al României” a mai adăgat acesta în cadrul panelului ”Securitatea energetică: Noi oportunități de îmbunătățire a independenței regiunii Mării Negre și a Balcanilor” în cadrul celei de-a patra ediții a ”Black Sea and Balkans Security Forum”.

Proiectul BRUA constă în construirea unei conducte noi de transport gaze în lungime de 479 km care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Acest nou coridor vizează diversificarea rutelor de transport gaze naturale din regiunea Mării Caspice înspre Europa Centrală, valorificarea unor noi surse de gaze naturale în perimetrele offshore din Marea Neagră, precum şi valorificarea volumelor de gaze naturale aferente acestor surse pe piaţa românească şi europeană şi posibilitatea curgerii fizice bidirecţionale permanente pe interconectările cu Bulgaria şi Ungaria. Proiectul BRUA are o valoare totală de 480 milioane euro, din care 180 de milioane reprezintă grantul acordat de Comisia Europeană.

Proiectul Ungheni – Chișinău presupune în principal construirea unei conducte de transport gaze naturale de 120 km, plus trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni). Rețeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chișinău reprezintă cea de a 2-a etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău.

Black Sea and Balkans Security Forum” este un forum regional de securitate care aduce în România invitați cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din zona Mării Negre și regiunea Balcanilor.

Înalţi oficiali români şi străini, oficiali ai NATO şi UE, reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul relaţiilor externe şi securităţii naţionale, alături de invitaţi din zona academică din țară și străinătate vor dezbate teme de interes pentru securitatea României şi a zonelor învecinate.

Evenimentul este organizat de New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și cu sprijinul instituțional al Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Externe.

Platforma www.CaleaEuropeana.ro este partener media la cea de-a patra ediție a ”Black Sea and Balkans Security Forum”.

SURSA: CALEAEUROPEANA.RO