octombrie 26, 2020

Energy-center.ro: Cum joaca bulgarii si cum joaca romanii cartea gazelor in Balcani

Inainte de a ne aventura in cautarea raspunsului sa precizam ca Bulgaria este o tara care depinde exclusiv de gazele din import, a fost zeci de ani la mana Gazprom, detine inca o capacitate energetica semnificativa pe carbune si a limitat la un moment dat extinderea energiei regenerabile, in speta a celei fotovoltaice. Este foarte adevarat, Bulgaria are un consum de gaze mult mai redus decat Romania, iar in cee ace priveste energia electrica a fost multa vreme exportator in Grecia si Turcia. In acest context intrebarea fireasca este legata de dorinta Bulgariei de a deveni un hub regional de gaze, in condidtiile in care nu are nici resurse si nici consum semnificativ. Poate ca in urma cu 30 de ani aceasta intrebare nici macar nu-si avea rostul, bulgarii fiind multumiti cu asigurarea consumului de la rusi (mai ales pe ruta Isaccea-Negru Voda). Intre timp insa, mai ales in ultimii 4-5 ani, lucrurile au inceput sa se schimbe radical in zona balcanilor.

Dependenta de o singura sursa de aprovizionare, gazele din Rusia, s-a atenuat considerabil prin realizarea de noi coridoare care leaga Balcanii si de gazele rusesti, dar mai ales de gazelle din zona Marii Caspice. Nu intram in amanunte, pentru simplu fapt ca cititorii nostril sunt la curent cu noile magistrale de gaze finalizate sau aflate in curs de finalizare. Sa ne intoarcem la insa la Bulgari, care ani la rand nu au fost interesati nici de dezvoltarea pietei concurentiale, nici de infiintarea unei burse de gaze interne si nici de directivele europene care impuneau piata concurentiala. Brusc s-au trezit insa la realitate si si-au data seama ca noile coridoare de transport ale gazelor pun Bulgaria intr-o pozitie nesperata, intr-un fel de nod de transport intre Turcia, Grecia si Iugoslavia, Romania, Ungaria. Asa se face ca utopia unui hub energetic, vehiculata in urma cu ceva ani, poate deveni realitate.

Mai mult, aflam ca ieri, Bulgaria si Grecia au semnat un acord care permite Bulgariei sa participe la proiectul terminalul de gaze lichefiate de la Alexandroupolis, nord-estul Greciei, transmite AP. Proiectul, care beneficiaza de sprijinul SUA, este destinat cresterii diversificarii surselor de aprovizionare cu energie in Europa de Sud-Est, o regiune care depindea in mare parte de gazele naturale rusesti. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis si omologul sau bulgar Boiko Borisov au fost prezenţi luni la ceremonia de semnare a acordului potrivit caruia firma bulgara de stat Bulgartransgaz va prelua o participaţie de 20% la compania greaca Gastrade, cea care dezvolta terminalul de gaze naturale lichefiate in apropiere de orasul Alexandroupolis.

„Aceasta investiţie semnificativa va ajuta obiectivul nostru final privind transformarea celui mai estic port al nostru intr-un hub energetic global”, a spus Mitsotakis. „Exista si beneficii geopolitice. O noua axa de diversificare a rutelor de faze naturale va fi creata nu numai pentru Bulgaria, dar si pentru Europa Centrala care nu va mai avea o singura sursa de energie”, a adaugat premierul elen.

Participarea Bulgariei la proiectul terminalul de gaze de la Alexandroupolis este legata de un proiect separat privind un gazoduct care va fi utilizat pentru a transporta gaze naturale din Grecia in Bulgaria. Firma J&P AVAX din Grecia a fost desemnata contractorul pentru conceperea si construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legatura intre Bulgaria si Grecia. Autoritaţile de la Sofia vor ca lucrarile de construcţie pentru aceasta conducta cu o lungime de 182 kilometri sa se finalizeze in a doua jumatate a anului 2020, ceea ce va permite Bulgariei sa importe gaze naturale din Azerbaidjan si sa isi reduca dependenţa de livrarile din Rusia. Asa suna comunicatul oficial.

In realitate, implicarea Bulgariei in noile coridoare de transport gaze in zona balcanilor este mult mai ampla. Descoperirea de catre Turcia a unor rezerve de gaze importante in zona Marii Negre poate fi un nou avantaj pentru vecinii nostril de la sud. Ce face Romania intre timp? La proiectele de gaze lichefiate am renuntat demult, desi am investit ceva bani in acestea. Sa ne amintim doar despre celebrul proiect AGRI. La gazele de la Marea Neagra ne-am cam luat gandul, pentru ca nimeni, adica nici o mare companie de profil, nu pare a fi interesata sa preia participatia Exxon. In schimb continuam cu proiectul BRUA, gazoduct prin care nu o sa avem ce transporta. In curand, daca Bulgaria o sa-si mentina actuala politica, o sa pierdem si banii din taxele de transport de pe Isaccea Negru-Voda. Oricum, pe acest gazoduct a mai ramas un singur fir utilizat.

La proiectul grecilor isi anuntase la un moment dat intentia de participare si Romgaz, care ulterior a renuntat. S-ar putea ca decizia Romgaz sa fie una corecta in contextal in care Romania habar nu are ce vrea. Singura companie romaneasca implicata in proiecte care vizeaza importanta rutelor de transport gaze internationale este Transgaz. Nu stim cum se face dar Transgaz a ales cele mai nerentabile proiecte: BRUA si gazoductul Iasi-Chisinau. Desigur ca in aceasta situatie a disparut total din preocuparile “strategilor” romani idea de hub energetic in zona balcanilor. Ne-am lamurit si cu asta.

Intre timp, Tranzgaz se tine de mici bisnitarii si anunta ca va vinde catre Banca Europeana pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD) un pachet de 25% din acțiunile transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica Moldova, pe care l-a preluat in urma cu doi ani, intr-o tranzacție de 20 milioane euro. Simultan, Transgaz se va obliga sa cumpere participația BERD, la un preț prestabilit la momentul la care banca isi va exercita opțiunea de vânzare. Foarte probabil, decizia de vânzare a 25% din Vestmoldtransgaz catre BERD are legatura cu finanțarea recent construitului gazoduct Iasi-Ungheni-Chisinau.

Un gazoduct fara viitor, asa cum fara viitor este si pozitia Romaniei in zona Balcanilor in ceea ce priveste piata de gaze. In schimb, anticipam ca vom avea o crestere semnificativa a consumului de gaze in anii ce vin, daca luam in considerare ca suntem nevoiti sa dezvoltam capacitati de productie de energie pe baza de gaze si avem in vedere sa extindem reteaua pentru consumatorii casnici. Pai, nu asta ne place noua? Sa devenim importatori pentru orice produse? Cu ajutorul bulgarilor vom putea importa si gaze, fara a mai avea discutii si diferende cu cei de la Gazprom.

SURSA: ENERGY-CENTER.RO