septembrie 22, 2020

Explozie tranzit Bulgaria-Grecia

O explozie a avut loc în aceasta dimineața pe conducta de tranzit gaze naturale Bulgaria-Grecia, în zona localității Kulata din Bulgaria. Conducta este parte a sistemului de tranzit internațional Trans-Balkan are diametrul de 720 mm și lungimea – în secțiunea bulgară – de 128 km. Magistrala a fost construită în anul 1998 și a fost proiectată să transporte 4,0 miliarde metri cubi de gaze naturale din Rusia (via Ucraina, Moldova, Romania) înspre Grecia, la o presiunea maximă de operare de 54 bar. Începând cu anul 2014 magistrala a fost modernizata de operatorul grec DESFA pentru posibilitatea de a prelua gaze din sistemul național al Greciei și a le transporta către Bulgaria si mai departe catre Europa, startul operarii comerciale fiind amânat până în anul 2019 din cauza întârzierii lucrărilor de modernizare din sectorul bulgar și a semnării noului acord de interconectare. În prezent gazoductul DN720 Bulgaria-Grecia preia volumele de gaz aduse in Bulgaria prin noul sistemul Turk-Stream si faciliteaza tranzitul acestora către Grecia.
Este al patrulea incident major înregistrat în ultimii 10 ani in sistemul de tranzit internațional din Bulgaria, după exploziile din 2011 de la Kalekovets, Gorska Polyana și 2014 Strandja, fapt care evidențiază limitele actuale ale sistemului de internațional al gazelor din Bulgaria și nevoia unor investiții majore, investiții deja demarate de operatorul bulgar.

Sursa fotografii BTV Novinite Bulgaria