septembrie 21, 2020

G4Media.ro: Pompeo, despre construcția Turk Stream: Ieșiți din aceste proiecte acum sau riscați consecințe / America amenință cu sancțiuni companiile care construiesc noile gazoducte rusești în nordul și sudul Europei / Cum au reacționat Rusia, Austria și Germania

Guvernul lui Donald Trump a reiterat eforturile pe care le face pentru a bloca finalizarea gazoductelor Nord Stream II și Turk Stream, a căror continuare prin Bulgaria se numește Balkan Stream, relatează agențiile internaționale de știri. Acesta a amenințat cu sancțiuni companiile implicate în construcția lor și a cerut să-și înceteze neîntârziat activitatea, citate de Sega și preluate de Rador.

Secretarul de stat Mike Pompeo a anunțat că administrația suspendă anumite clauze, care au exclus din lista de sancțiuni companiile implicate în construcția conductelor într-o etapă anterioară. De acum încolo, pentru acestea se va aplica integral legea din 2017 privind lupta împotriva dușmanilor Americii, prin sancțiuni. Aceasta a fost adoptată pentru a pedepsi Rusia pentru presupusa sa ingerință în alegerile din SUA, precum și pentru alte probleme în relațiile dintre cele două state.

Această acțiune deschide calea către sancțiuni economice și financiare în Statele Unite împotriva oricărei companii europene ori a oricărei alte companii străine în cadrul proiectelor Nord Stream II și Turk Stream, inclusiv împotriva companiilor care au lucrat la conducte înainte de adoptarea legii amintite și din acest motiv au fost cruțate de sancțiuni.

Administrația Trump insistă ca în Europa, în special în Germania, să se renunțe la conductele despre care se crede că vor spori dependența continentului de energia rusă. Noul pas se face deoarece progresează lucrările în Congres pentru se a da undă verde unor sancțiuni specifice în conformitate cu legea în vigoare.

„Acesta este un avertisment fără echivoc pentru companiile care ajută proiectele rusești cu o influență păguboasă și care au acțiuni în acestea, că participarea lor este inacceptabilă: ieșiți din aceste proiecte acum sau riscați consecințe”, a declarat Pompeo.

Secretarul de stat consideră că Turk Stream și Nord Stream II „nu sunt proiecte comerciale”. „Sunt principalele instrumente ale Kremlinului pentru extinderea dependenței Europei de energia rusă, instrumente care subminează Ucraina, opresc tranzitul gazelor prin această țară democratică extrem de importantă, un instrument care, în cele din urmă, subminează securitatea transatlantică. Statele Unite sunt întotdeauna gata să-i ajute pe prietenii lor europeni să-și satisfacă nevoile energetice”, a spus Pompeo.

Sursa Foto: Kremlin.ru

Statele Unite sunt un adversar deschis al gazoductului Nord Stream II, care ar transporta gaze naturale la aproximativ 1.200 de kilometri în Marea Baltică din Rusia până în Germania. Împreună cu alte state din Europa de Est, în special Polonia și Ucraina, care se opun și proiectului, guvernul american susține că acesta va face Europa să depindă periculos de mult de Rusia.

La sfârșitul anului trecut, compania elvețiană Allseas, care exploatează nave ce amplasează secțiunea subacvatică a gazoductului, a declarat că își sistează activitatea din cauza temerilor de sancțiuni.

Nord Stream II este deținut de compania rusă Gazprom, cu investiții ale mai multor companii europene. Guvernul german a declarat că regretă amenințarea cu sancțiuni și o consideră drept o ingerință în afacerile interne ale țării.

Cancelarul Angela Merkel a declarat, însă, săptămâna trecută că Germania nu are în vedere sancțiuni de răspuns.
Spre deosebire de Germania, Rusia a spus că are în vedere măsuri de răzbunare. Pompeo a vorbit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, luni, iar președintele Donald Trump a vorbit, marți, cu președintele turc, dar nu există indicii că au vorbit și despre conducte.

Prin Turk Stream, gazul rusesc trece prin Marea Neagră către Turcia. Cele două conducte, cu o lungime de 930 de kilometri în Marea Neagră, plus conductele terestre rusești și turcești, au capacitate totală de transport este de 31,5 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.

Prima reacție rusească

Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat drept presiune politică pentru concurența neloială extinderea sancțiunilor americane pentru Nord Stream II și Turk Stream II (Balkan Stream), relatează RIA Novosti. Ea a adăugat pentru agenția rusă că acesta a fost „un semn al slăbiciunii sistemului american”. „În afară de forță, nu există instrumente eficiente”, a evidențiat ea.

Sursa Foto: Kremlin.ru

Gazoductul Nord Stream II va fi finalizat, în ciuda opoziției și a sancțiunilor din partea SUA. Toate încercările de a se împiedica realizarea cu succes a acestuia se vor încheia tragic, a declarat parlamentul rus și membru al Comisiei pentru Energie, Mihail Sheremet.

Potrivit spuselor parlamentarului rus, este inadmisibil ca Statele Unite să dicteze condiții Rusiei și țărilor din UE. „Rusia a învățat să contracareze în mod eficient toate încercările Statelor Unite de a îi împiedica dezvoltarea. Este timpul să învețe să rezolve toate problemele la masa de negocieri și să nu le impună propriile interese altor țări”, a adăugat Sheremet.

Germania a calificat sancţiunile împotriva „Nord Stream 2” drept o tentativă de şantaj

Anunţarea de către secretarul de stat al SUA, Michael Pompeo, a unor sancţiuni suplimentare împotriva gazoductului „Nord Stream 2” reprezintă o tentativă de şantaj, care necesită o reacţie din partea Uniunii Europene, se afirmă într-o declaraţie a Comitetului Estic al Economiei Germane (Ost Ausschuss) publicată joi și citată de agenția rusă TASS.

„Statele Unite calcă astfel în picioare concurenţa liberă și dreaptă și se folosesc de sancțiuni pentru promovarea propriilor interese economice” – a declarat președintele Comitetului, Oliver Hermes.

„Uniunii Europene nu-i rămâne decât să răspundă în mod corespunzător şi adecvat la această tentativă de șantaj. Comisia Europeană, aşa cum a fost declarat deja, ar trebui să combată toate atacurile externe asupra suveranității sale și să prezinte rapid o listă de măsuri dure” – au subliniat surse din cadrul organizației germane.

Viena respinge planurile Washingtonului de a institui sancţiuni asupra „Nord Stream 2”

Autorităţile austriece resping planurile SUA de a institui sancţiuni asupra gazoductului „Nord Stream 2”, se afirmă într-o declaraţie a Ministerului de Externe al Austriei, publicată joi. „Austria respinge categoric planurile SUA de a institui sancţiuni extrateritoriale pentru a împiedica construcţia „Nord Stream 2″.

Mizăm pe un dialog direct între parteneri, nu pe măsuri unilaterale” – se afirmă în declaraţia Ministerului austriac de Externe, publicată pe Twitter. Se subliniază că autorităţile austriece, pe tot parcursul perioadei de construcţie a gazoductului „Nord Stream 2”, a sprijinit realizarea acestui proiect şi se pronunţă împotriva măsurilor restrictive americane.

Dmitri Medvedev: Construcţia gazoductului  va fi finalizată, în ciuda văicărelilor prietenilor noştri americani

Proiectul gazoductului „Nord Stream 2” va fi finalizat în ciuda ameninţărilor cu instituirea unor sancţiuni americane, care sunt legate de imitarea activităţii intense în ajunul alegerilor prezidenţiale din SUA, a declarat, joi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, în postările sale de pe reţelele de socializare.

„Proiectul gazoductului va fi finalizat cu siguranţă. Nu a mai existat în istoria omenirii o situaţie când un proiect avantajos, în care diferite ţări au investit miliarde, să rămână neterminat. La fel va fi şi acum, în ciuda văicărelilor prietenilor noştri americani” – a scris Medvedev.

Surse: Sega/ Tass/ Rador/  Traducerea: Mirela Petrescu, Svetlana Sîrbu

Sursa Foto: Kremlin.ru

SURSA: G4Media.ro