septembrie 21, 2020

Financialintelligence.ro: Harald Kraft, AIK Energy: ”Clienții noștri casnici au beneficiat de prețuri cu cel puțin 17% mai mici decât ale actualilor furnizori”

Harald Kraft, Managing Director AIK Energy, a avut amabilitatea să ne ofere un interviu, în exclusivitate, în care ne-a povestit cum a influențat liberalizarea prețului la gaze naturale activitatea companiei și cum au primit clienții oferta de preț AIK Energy. Acesta ne-a mai spus că propunerea AIK Energy pentru clienții casnici este printre cele mai atractive din piață, fără costuri ascunse, cu garantarea celor mai mici prețuri la gaze și energie pentru 12 luni, iar clienții pot alege atât serviciile de furnizare gaze naturale, cât și de furnizare energie electrică, atât individual cât și sub forma unui pachet combo.

Reporter: Cum influențează activitatea AIK Energy liberalizarea prețului la gaze?

Harald Kraft: Fiecare schimbare adusă mediului de business crează riscuri și oportunități, iar nivelul de pregătire a fiecărui furnizor în vederea adaptării la schimbare poate înclina decisiv balanța. AIK Energy a întâmpinat cu seriozitate acest pas, prin înființarea unui nou departament de Furnizare și angajarea unor specialiști cu renume în piața gazelor naturale din România. Acesta reprezintă un pas important în dezvoltarea companiei, fiind prevăzut încă de la începutul activității. Contextul liberalizării pieței echilibrează puțin forțele între furnizori, iar clientul final este cel mai câștigat în cele din urmă.

Reporter: Câți din clienții dumneavoastră au ales să încheie contract cu AIK Energy în regim concurențial?

Harald Kraft: În perioada aprilie – iulie s-a desfășurat la nivel național o campanie de informare privind liberalizarea pieței de gaze naturale. Aceasta a trezit interesul consumatorului casnic și a creat nevoia de informare. Astfel, din momentul lansării oficiale a ofertei pentru consumatori casnici, AIK Energy a primit zilnic sute de cereri de ofertă – atât pe gaze naturale, cât și pe energie electrică.

Reporter: Cum s-a modificat prețul pe care îl oferiți consumatorilor după 1 iulie (este mai mare sau mai mic decât cel reglementat)?

Harald Kraft: Înțelegem că acest segment de business aduce o responsabilitate foarte mare pe umerii noștri, de aceea am intrat în piață cu cele mai competitive oferte. Întrucât AIK Energy nu a avut clienți casnici în portofoliu până la momentul liberalizării, putem spune deschis că aceștia au beneficiat de cele mai bune prețuri, fiind o scădere cu cel puțin 17% față de prețurile actualilor furnizori.

Reporter: Cum v-ați informat clienții cu privire la noile tarife și avantajele pe care le oferă AIK Energy?

Harald Kraft: Prezența ofertei AIK Energy în comparatorul de oferte al ANRE a adus un beneficiu enorm în prima fază. Faptul că propunerea noastră pentru clienții casnici este printre cele mai atractive din piață, fără costuri ascunse, cu garantarea celor mai mici prețuri la gaze și energie pentru 12 luni, a creat un interes foarte mare. Ulterior, prin site-ul companiei, www.aikenergy.ro, și o campanie de marketing foarte bine pusă la punct, dorim să menținem ritmul de creștere al primelor zile și să deservim un portofoliu cât mai vast.

Reporter: În ce procent ați primit cereri de renegociere a contractelor?

Harald Kraft: Echipa AIK a ales să discute deschis cu consumatorii, pe baza unei proceduri transparente care permite oricărui consumator să ne adreseze întrebări cu privire la prevederile contractelor și să ne transmită propunerilor lor de modificare, AIK urmărind adaptarea constantă la cerințele fiecărui consumator cu privire la cadrul juridic în care se desfășoară colaborarea noastră.

Reporter: Cu ce vă diferențiați de concurență? De ce să aleagă un consumator final serviciile dumneavoastră și nu ale unui concurent?

Harald Kraft: Segmentul de furnizare către clienții casnici este unul dominat de doi mari jucători, iar până acum consumatorul nu avea de ales în privința furnizorului de gaze naturale. Dorim să aducem un suflu nou în piață, să prezentăm o alternativă celor care își doresc o schimbare în acest domeniu. Dorim să aducem un preț corect la utilități clienților noștri, fără condiții ascunse și clauze dubioase.

Reporter: Având în vedere liberalizarea totală a pieței de energie electrică de anul viitor, va rog să ne spuneți dacă AIK Energy a făcut deja oferte clienților pe acest segment, în combinație cu oferta la gaze naturale.

Harald Kraft: Pe site-ul www.aikenergy.ro, clienții pot alege atât serviciile de furnizare gaze naturale, cât și de furnizare energie electrică, atât individual cât și sub forma unui pachet combo, la un preț imbatabil.

Reporter: Care este experiența AIK Energy pe piața de energie și gaze din România/Europa?

Harald Kraft: AIK Energy este prezent pe piața din România din 2018, însă are o istorie la nivel European încă din 2015. Grupul AIK a cunoscut o dezvoltare semnificativă din toamna anului 2018, prin importul de gaze naturale în România și Ungaria, culminat cu poziția de principal importator de gaze naturale în 2019 în România (conform rapoartelor ANRE). La nivel de grup, AIK furnizează gaze naturale, energie electrică și produse petroliere, fiind activă în principal în partea de Centru, Sud și Est a Europei – Austria, Slovacia, Ungaria, România, Ucraina, Moldova, Bulgaria și Grecia. Planurile de dezvoltare include deschiderea a 6 noi piețe Europene până la sfârșitul anului 2020 – Germania, Belgia, Olanda, Italia, Cehia și Spania – pe segmentul de gaze naturale.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO