septembrie 21, 2020

Financialintelligence.ro: Ministrul ungar de externe la Baku: Azerbaidjan joacă un rol esenţial în siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei

Azerbaidjan joacă un rol esenţial în ceea ce priveşte siguranţa aprovizionării cu energie a Ungariei, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, vineri, în timpul vizitei sale la Baku, potrivit MTI.

În curând va începe furnizarea de gaz azer către Europa de Sud, astfel că această ţară din Caucaz poate deveni un factor important în securitatea aprovizionării cu gaz a Europei, a subliniat şeful diplomaţiei maghiare, conform MTI.

Obiectivul Ungariei este acela de a avea o conexiune fizică la conducta de gaze din sudul Europei, a specificat Szijjártó.

MTI scrie: “Dacă şi la greci, bulgari şi români, lucrările de construcţie vor avansa în ritmul planificat, începând cu anul 2023 va putea apărea o nouă sursă în alimentarea cu energie a Ungariei, a mai adăugat ministrul. În fiecare an, ţara va putea cumpăra 1-2 miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan”.

Ministrul a subliniat că prezenţa pe piaţa azeră este importantă pentru trei mari companii maghiare. Una dintre acestea este WizzAir, care poate relua zborurile către Azerbaidjan de la jumătatea lunii august, dacă situaţia epidemiologică o va permite.
Cea de-a doua companie este Hell, care este liderul pieţei băuturilor energizante din Azerbaidjan, cu o cotă de piaţă de 60%.

Cea de-a treia este Mol, care a cumpărat, recent, acţiuni în valoare de peste 1,5 de miliarde de dolari într-unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere din lume şi care se află în Azerbaidjan, respectiv, în conducta de petrol care transportă către
Vest petrolul extras aici. Aceasta a fost cea mai mare investiţie făcută vreodată de o companie maghiară. Mol este al treilea cel mai mare acţionar în cadrul proiectului, a adăugat Péter Szijjártó.

Datorită achiziţiei, peste jumătate din producţia de petrol a companiei maghiare provine din afara regiunii central-europene, iar piaţa energetică din Azerbaidjan este esenţială pentru ca Mol să poată depăşi rolul său regional, a mai adăugat ministrul ungar de externe.

SURSA: FINANCIALINTELLIGENCE.RO