octombrie 26, 2020

Entuziasmul și dorința de a mișca lucrurile de la momentul angajării tinerilor în societățile gaziere cu capital majoritar de stat, se pierde până la vârsta de 35 de ani

Man with hand over his face

Man with hand over his face

Orice societate comercială este patronată de evenimente distanțate în timp și spațiu, conectate între ele și urmează un anumit model. Adesea trec ani de zile până când unele evenimente își exercită pe deplin efectele asupra altora. Ca parte a acestei structuri ne este de două ori mai greu să vedem în întregime modelul pe care îl urmează schimbarea. Dar, avem tendința să ne concentrăm pe părți izolate ale sistemului și apoi ne mirăm că nu se rezolvă niciodată problemele majore. Abordarea întregului, prin judecarea relațiilor continue dintre părțile interne / externe ce compun sistemul  presupune o gândire sistemică.

Constatăm existența a numeroase probleme în sectorul gazelor naturale, de cele mai multe ori le punem pe seama întâmplării, reacționăm prin eliminarea efectelor, schimbăm repetat legile și normativele pentru a ne apăra de diverse consecințe etc., toate au însă izvorul în mediocritatea sistemelor de management.

Dar aceasta presupune un alt mod în care oamenii abordează activitatea din cadrul societății, aceștia trebuie să se transforme din șefi și executanți, în colegi, prin concentrarea energiei în dezvoltarea răbdării și printr-o înțelegere obiectivă a realității.

Devotamentul și capacitatea de învățare ale unei organizații nu pot fi mai mari decât cele ale membrilor săi.

Oamenii intră în activitate ca persoane cu un anumit grad de educație, viguroși, entuziaști și din dorința de a mișca lucrurile. Din păcate până la 35 de ani, puțini se mai află pe acest drum, iar restul fac tot ce trebuie ca să ajungă la ceea ce contează pentru ei: zilnic – ora 15.30, săptămânal –  week-endul și anual – vacanța. Își pierd angajamentul, sentimentul că au o misiune de îndeplinit și entuziasmul cu care și-au început cariera. Astfel, se ajunge ca în muncă să se obțină o minimă parte din energia lor și aproape nimic din spiritul lor. Personal cred ca angajații din diversele societăți din domeniul gazelor, din ANRE, Ministerul Energiei, pot mai mult decât această plafonare la propriile obiective zilnice, săptămânale și anuale, și au nevoie de o șansă pentru a clarifica lucrurile care întradevăr contează pentru noi: trăirea vieții noastre în slujba aspirațiilor noastre cele mai înalte.

Foarte multe idei valoroase privind evoluția și dezvoltarea companiei/instituției din sectorul gazelor naturale sau schimbarea practicilor organizaționale eșuează la punerea în practică datorită conflictelor cu tacitele și puternicele idei preconcepute ale șefilor și subalternilor deopotrivă.

Societatea trebuie să stimuleze și să aprecieze oamenii care privesc în interiorul lor și a organizației, care au puterea de a le aduce la suprafață, care fac o analiză riguroasa asupra acțiunilor lor, care dezvoltă, chiar și conversații instructive, care păstrează echilibrul între a pune sub semnul întrebării și a susține idei, care stimulează conversații în care oamenii își exprimă în mod deschis modul de a gândi și care permit să se deschidă la opiniile celorlalți.

Este necesară reconstruirea unor entități în sectorul gazelor naturale (societăți comerciale, instituții de reglementare etc.) capabile să se adapteze continuu la realitățile în schimbare și care necesită în mod evident noi moduri de gândire și operare. O astfel de entitate necesită o slăbire puternică a ierarhiilor managementului astăzi omniprezent.

Nu vom transforma niciodată sistemul de management din sectorul gazelor naturale, fără să transformăm sistemul actual de educație și cultură organizațională.

Entitățile din sectorul gazelor naturale pentru a excela, trebuie să descopere cum să capteze angajamentul oamenilor și cum să stimuleze capacitatea de a învăța la toate nivelurile organizației.

Organizațiile care învață la toate nivelurile manageriale nu sunt posibile numai pentru că stă în firea omului să învețe ci și pentru că în adâncul nostru, ca oameni ne place să învățăm.  Organizația în care membrii ei învață să fie o echipă, astfel încât ei – oamenii – să aibă încredere unul în celălalt, completându-se în punctele tari și compensându-și punctele slabe, având ținte comune mult mai vaste decât țintele individuale este adaptabilă vremurilor prezente.

Agitația în managementul companiilor de stat va continua până când vom construi organizații care să fie în mai mare măsură în acord cu aspirațiile mai înalte ale omului, decât mâncarea, adăpostul, vacanțele și banii din prisma angajaților și a dividendelor din prisma acționarilor.

În inginerie se spune că o nouă idee a fost “inventată” când i s-a demonstrat posibilitatea în laborator. Ideea devine “inovație” doar atunci când poate fi replicată la scară mare cu niște cheltuieli rezonabile. Astfel, propunerea mea pentru regândirea managementului în entitățile din sectorul gazelor naturale este la nivelul de “invenție” și vom putea să o trecem la nivel de “inovație” doar împreună cu toate părțile implicate și doar atunci când deopotrivă managerii și angajații sunt pregătiți.