septembrie 21, 2020

Marea Ieftinire a gazelor prezentată de ENGIE, nu este chiar așa mare!

Mai puțin de 3% din consumatori au schimbat furnizorul de gaze până la 30 iunie 2020 (estimări ale Asociației Energia Inteligentă), însă știrea zilei de 1 iulie, reluată de aproape toată Mass Media a fost legată de Marea Ieftinire a gazelor prezentată de ENGIE pentru populație.

Înainte de a sărbătorii această ”victorie” a consumatorilor, am procedat la analiza ofertelor avantajoase prezentate de această companie:

Engie Gas Start

Oferta de furnizare de gaze naturale ENGIE Gas Start la un preț fix, valabil pentru o perioadă de 12 luni, adresată clienților casnici din portofoliul ENGIE, stabilește că aceștia vor beneficia de un preț al gazelor marfă de 84,65 lei/MWh, la care se adaugă costurile aferente activității de transport (9 lei/MWh) precum și noul tariful de distribuție (30,24 lei/MWh), preț final de 123,93 lei/MWh.

Deși furnizorul lasă de înțeles că a scăzut prețul față de cel existent, în fapt acesta nu a venit cu nici o scădere a prețului, reducerea datorându-se exclusiv modificării tarifului de distribuție redus ANRE: 125,17 lei/MWh (preț existent) – 1,25 lei/MWh (reducere tarif stabilită de ANRE) = 123,93 lei/MWh (prețul prezentat ca fiind redus de către furnizor).

Această ofertă nu a fost prezentată de furnizor Mass Mediei, deși ea este singura ofertă care se găsește pe prima pagină a furnizorului, celelalte oferte fiind relativ dificil de identificat pe pagina furnizorului.

Oferta ENGIE Gas 4U cu reducere de 10% din prețul de bază al gazelor naturale pentru primele 6 luni, disponibilă pentru contractarea online, contract pentru 12 luni

Oferta de furnizare de gaze naturale ENGIE Gas 4U la un preț fix, valabil pentru o perioadă de 12 luni, exclusiv pentru contractarea online presupune o reducere de 10% aplicată la prețul de bază de 84,68 lei/MWh și astfel clienții vor beneficia de un preț de 76,21 lei/MWh pentru primele 6 luni, la care se adaugă costurile aferente activității de transport (9 lei/MWh) precum și tariful reglementat de distribuție (30,24 lei/MWh).

Furnizorul susține că prețul final de care clientul beneficiază în primele 6 luni este de 115,45 lei/MWh, sub nivelul prețului existent de 125,17 lei/MWh pentru un client din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele.

Ce nu zice Furnizorul: prețul final mediu annual de care clientul beneficiază este de cca. 121,38 lei/MWh, din care reducerea cu 1,25 lei/MWh se datorează exclusiv ANRE care a scăzut tarifele de distribuție. De asemenea această ofertă se poate accesa exclusiv în luna iulie 2020. Apreciez că termenul scurt de valabilitate al acestei oferte, perioada de concedii, lipsa de acțiune a oamenilor, impresia că prezentarea în Mass Media a faptului că ENGIE a redus prețurile și consumatorul va beneficia automat de acestea, probabil, va face ca numărul consumatorilor care vor accesa această ofertă să nu fie mare.

Oferta ENGIE Gaz Control cu reducere de preț de 20% din prețul de bază al gazelor naturale pentru primele 6 luni și servicii tehnice incluse contract pentru 24 luni

Oferta presupune păstrarea contractului tip de 24 luni și furnizarea de servicii de verificare/revizie tehnică periodică a instalației de gaze naturale. Oferta include o reducere de preț de 20% aplicată la prețul de bază al gazelor naturale de 89 lei/MWh și astfel clienții vor beneficia de un preț de 71,20 lei/MWh pentru primele 6 luni, la care se adaugă costurile aferente activității de transport (9 lei/MWh) precum și tariful reglementat de distribuție (30,24 lei/MWh) și un abonament de 0,33 lei/zi pentru acoperirea costurilor cu serviciile tehnice.

Furnizorul susține că prețul final de care clientul beneficiază în primele 6 luni este de 110,44 lei/MWh, sub nivelul prețului existent de 125,17 lei/MWh pentru un client din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele.

Ce nu zice Furnizorul: prețul final mediu anual de care clientul beneficiază este de 124,42 lei/MWh, respectiv dacă ANRE nu ar fi redus tariful de distributie cu 1,25 lei/MWh, prețul ofertat era superior prețului existent. De asemenea, în cazul încetării contractului înaintea celor 24 de luni cumpărătorul se obligă să achite Vânzătorului contravaloarea discount-ului de 20% de care a beneficiat la momentul încetării contractului. Aceasta clauza face dificilă ieșirea din contract înainte de 2 ani.

Oferta ENGIE Celsius 4U cu un preț fix la furnizarea gazelor naturale pentru o perioadă de 12 luni și un abonament zilnic, contract pentru 12 luni

Oferta cuprinde un contract de furnizare de gaze naturale cu un preț fix pentru o perioadă de 12 luni, și un abonament, Oferta poate fi contractată exclusiv în centrele de relații cu clienții ale ENGIE Romania. Prețul de bază al gazelor naturale este fix pe o perioadă de 1 an de zile, la un nivel de 77 lei/MWh, la care se adaugă costurile aferente activității de transport (9 lei/MWh) precum și tariful reglementat de distribuție (30,24 lei/MWh) și un abonament zilnic de 0,28 lei/zi.

Furnizorul prezintă că prețul final de care clientul beneficiază în primele 6 luni este de 116,4 lei/MWh, sub nivelul prețului existent de 125,17 lei/MWh pentru un client din aria de distribuție a Distrigaz Sud Rețele.

Ce nu zice Furnizorul: prețul final mediu anual de care clientul beneficiază este de 121,35 lei/MWh, din care reducerea cu 1,25 lei/MWh se datorează exclusiv ANRE care a scăzut tarifele de distribuție. Prezența fizică a persoanelor în Centrele de Relații cu Clienți, statul la cozi în condițiile Stării de Alertă, fac din această ofertă una greu de obținut de către clienți. De asemenea această ofertă se poate accesa exclusiv în luna iulie 2020.

Lansarea acestor oferte doar după data de 1 iulie 2020, a determinat consumatorii actuali să rămână cu același preț al gazelor și să creeze la nivelul populației ideea că furnizorul a venit totuși cu prețuri mai mici, de care ei vor și beneficia. În fapt oamenii vor plătii exact același preț marfă ca și în prezent, preț pe care la stabilit unilateral furnizorul, deoarece aceste oferte nu li se aplică consumatorilor actuali ai ENGIE, doar în situația în care vor cere acest lucru.

Trebuie evidențiat și lobby-ul puternic întreprins de anumiți influenceri, politicieni etc. care au repetat și insistat cu mesajul ”nu semnați nimic”, adică rămânenți la actualul furnizor la prețul stabilit unilateral de acesta.

În timp ce prețul mediu de achiziție al gazelor naturale a scăzut cu peste 30% față de anul trecut, populația plătește același preț pentru gazul marfă, dar este supusă ”convingerii” normalității plății aceluiaș preț la gaze.