mai 31, 2020

Consumatorii casnici de gaze, în bătaia liberalizării

Consumatorii casnici de gaze mai au puțin mai mult de o lună să se informeze, să învețe și negocieze contractul de gaze, care le va influența bugetul în iarna următoare.

Cu exact 40 de  zile înainte de data limită până la care consumatorii casnici vor fi trecuți în piata liberă la gaze, într-un comunicat, ANRE transmite consumatorilor casnici să aibă grijă ce semnează, indirect transmițându-le că sunt responsabili de eventualele prețuri mari care le vor plăti după data de 1 iulie 2020.

Chiar dacă acest comunicat nu are nici un cuvânt la adresa crelor 80% dintre furnizorii care erau obligați să informeze consumatorii casnici și nu au facut-o; nici un cuvânt despre faptul că toate ofertele puse pe piață de furnizorii de gaze existenți sunt mai mari, decât ofertele de preț al gazelor din prezentul contract; nici un cuvânt despre lipsa unei campanii de informare națională a consumatorilor, deși sunt milioane de lei pe care consumatortii casnici de gaze le plătesc în prețul actual al gazelor și care ar trebui folosiți tocmai în aceste campanii; nici un cuvânt despre nenumaratele sesizări privind greutatea în folosire de către consumatorii casnici al calculatorului de calcul al prețului la gaze de pe site-ul ANRE, așteptăm communicate și pe aceste subiecte din partea ANRE.

Acest comunicat al ANRE vine pe marginea Campaniei Pret Corect La Gaze pe care o realizează Asociația Energia Inteligentă, campanie prin care sesizează realitățile  dure ale procesului de pregătire a liberalizării pieței clienților casnici.

Suntem asigurați, că nu are cum să crească prețul la gaze la consumatorul casnic începând cu 1 iulie 2020, asta în condițiile în care el deja a crescut pentru acei consumatori casnici care au acceptat deja oferta de gaze primită și pentru care s-a pecetluit aceasta creștere a prețului la gaze incepând cu 1 iulie.

În această perioadă în care nu a existat o preocupare față de consumatorul casnic, s-a pus un accent deosebit pe dezvoltarea unui așa zis proces de Gas Release (concept sănătos, dar nu în modul în care este prezentat în legea Românească), prin care să se scadă prețul gazelor la producători. Asta în condițiile în care prețul gazelor la producători a scăzut la jumătate față de prețul mediu al pieții de anul trecut, fără ca această scădere să se vadă la nivelul prețului consumatorului final sau în ofertele de preț pentru consumatorul casnic după data de 1 iulie 2020.

Deși nu a existat nici o poziție față de creșterea pretului gazelor ofertat la consumatorul casnic, în această perioadă tulbure au fost emise acte normative pentru scăderea prețului la gazele din producția internă, pe care le achiziționează furnizorii, care le ofertează la prețuri crescute consumatorilor casnici.

Asociația Energia Inteligentă va monitoriza în continuare procesul de liberalizare a piețeie gazelor pentru consumatorul casnic, sesizând greutățile procesului de liberalizare și încercând să prezinte soluții și sprijin.