
Furnizorii de gaze naturale au început să transmită oferte clienților pentru perioada de după liberalizarea pieței, preconizată a avea loc la data de 1 iulie 2020. O primă ofertă pe care eu am primit-o de la furnizorul meu în luna aprilie 2020 prezenta o creștere a prețului față de 2019 cu 163% pentru cazul unei garsoniere pe care o dețin în București și unde am un consum anual de 500 kWh. Nemulțumit de propunere, am sesizat furnizorul și am tras și un semnal de alarmă public privind astfel de practici printr-un articol publicat pe blogul Asociației Energia Inteligentă. Drept urmare, în luna mai, același furnizor mi-a făcut o altă ofertă, mult mai bună, prin care îmi propunea de data aceasta un preț inferior cu 0,8% față de cel plătit în 2019. Cred că este foarte important să continui să scriu despre acest subiect, pentru a vă încuraja și pe voi să fiți la fel de perseverenți.
Pandemia lasă urme, la fel și neatenția la ofertele de gaze primite de la furnizori
Ne aflăm într-un context în care mulți consumatori casnici, cu ochii la pandemie și la criza sanitară, riscă să ajungă în situația ca după 1 iulie 2020, post-liberalizare, să constate că au un preț la gaze foarte mare. Legislația pregătitoare liberalizării pieței de gaze, care ar fi avut rolul de a sprijini consumatorii casnici fie lipsește (menționez lipsa unei instituții pentru soluționarea litigiilor de pe piața de gaze (SAL), ca entitate juridică autonomă, neguvernamentală, apolitică, de interes public, a cărei activitate să fie medierea conflictelor de pe piață, conform Directivei 2013/11/UE), fie este în favoarea furnizorilor (art 4, din Ordinul ANRE 27/2020 : “dacă clienții casnici nu au încheiat contract de furnizare a gazelor, furnizarea gazelor se va face în continuare, dar la prețul aferent ofertei comunicate clientului”).
A treia ofertă are șanse mari să fie cea mai bună
Astfel, ceea ce vă încurajez pe toți să faceți este să cereți și o a doua și o a treia ofertă de gaze de la furnizorii voștri. Ceea ce eu cred este că va exista și o a treia ofertă de gaze de la furnizori, cel mai probabil în luna iunie 2020. Prețul aferent acesteia poate fi mult mai mic, dar asta doar dacă va exista o reacție din partea consumatorilor, care să își arate atât la nivel individual nemulțumirea față de prețurile oferite de furnizori, cât și să adere la o reacție coagulată la nivelul opiniei publice privind ofertele necompetitive.
Focus pe ofertele din București
Voi face o analiză a potențialelor niveluri de preț, care ar trebui să fie discutate în mod corect la nivelul municipiului București. M-am oprit asupra Capitalei, deoarece de aici am plecat cu analiza din aprilie, dar voi încerca același tip de analize și pentru alte orașe și regiuni din România. În diverse zone ale țării, există diferiți operatori de distribuție, fiecare cu un alt tarif de distribuție și astfel prețul final variază.
În București, există trei mari categorii de consumatori casnici:
- Localizați în apartamente și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, cu un consum relativ constant la nivel de lună și care se situează la circa 100 kWh;
- Localizați în apartamente cu o suprafață medie de 50 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 1100 kWh;
- Localizați în case individuale cu o suprafață medie de 100 mp și care folosesc gazele naturale pentru prepararea hranei, apei calde și încălzire, cu un consum relativ constant la nivelurilor lunilor de vară de circa 200 kWh și un consum în lunile de iarnă care se situează la circa 4000 kWh.
Analizând prețul cu care se vând gazele naturale pe BRM (https://brm2.itcm.ro/piata-forward-gn/), constat că acesta este de aproximativ 0,05 lei/kWh pentru lunile de vară și de circa 0,074 lei/kWh pentru gazele care se vor livra în iarna 2020/2021.
Mai departe, foarte înțelegător, consider că furnizorul meu achiziționează gaze de pe bursă la aceste prețuri, rezultând un cost diferențiat al hidrocarburilor achiziționate pentru consumatori vară/iarnă, la care se adaugă costurile cu servicii de transport, servicii de distribuție și o marjă comercială de 2%.
Pentru primul caz, gazele naturale folosite la prepararea hranei ar trebui să aibă un Preț Corect La Gaze care să nu depășească valoarea de 0,10179 lei/kWh.
Pentru cazul în care gazele naturale sunt utilizate într-un apartament (preparare hrană, apă caldă și încălzire), un Preț Corect La Gaze ar trebui să nu fie mai departe de valoarea de 0,11352 lei/kWh.
Mai departe, pentru situația în care gazele naturale sunt folosite într-o casă (preparare hrană, apa caldă și încălzire), un Preț Corect La Gaze ar trebui să nu fie mai mare de 0,11712 lei/kWh.
În loc de concluzie
Astfel, dacă luăm în calcul costul estimativ cu gazele (conform cotațiilor existente în prezent pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale, administrată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), a tarifelor pentru servicii și a marjei comerciale a furnizorului), un Preț Corect al hidrocarburilor livrate în București pentru consumatorii casnici, pentru gazele ce vor fi furnizate după data de 1 iulie 2020 ar trebui să varieze între 0,10179 și 0,11712 lei/kWh. Aceste valori presupun discounturi minme, între 5,5-21% față de nivelul oferit mie în luna mai și care a fost de 0,12352 lei/KWh.
Reacțiile consumatorilor în fața furnizorilor sunt singurele modalități de a-i determina pe aceștia să facă noi oferte până la nivelul în care consumatorul poate obține un Preț Corect La Gaze. Asociația Energia Inteligentă va continua Campania Preț Corect La Gaze începută încă din anul 2015 și în perioada următoare va urmări ofertele de preț puse pe piață și le va face recomandări consumatorilor de gaze atât prin analize scrise, cât și prin webinarii organizate pe platforme media.
Împreună putem ajunge la un Preț Corect La Gaze.
La mine nici vorba de trimis vreo instiitare cu oferta de pret de la ENGIE.Vad ca fata de ce a-ti scris dv. ENGIE merge pe burta Ce ma sfatuiti,va rog sa fac?
Urmariti va rog Campania Pret Corect La Gaze si voi incerca sa vin cu noi sfaturi in ajutorul dvs.
Salutare,
Prin „Preț Corect la Gaze” faceți referire la prețul final în care sunt incluse și tarifele de distribuție și înmagazinare reglementate de ANRE?
Am primit de la un furnizor o ofertă de 0,062 lei / kWh + 0,40 lei/zi/loc de consum, dar este specificat că acest tarif „nu include tarifele de transport, de servicii de sistem și de distribuție (reglementate de ANRE), contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, valoarea certificatelor verzi, accize și TVA.” Aceștia nu specifică însă tariful final, sau care sunt toate componentele acestuia.
La o prima vedere sună interesant 0,062 lei/kWh, dar ulterior dacă adăugăm tariful reglementat pentru distribuția de gaze naturale este 0,03149 lei/kWh pentru zona în care locuiesc rezultă 0,09349 lei/kWh + 12 lei pentru o lună cu 30 de zile per loc de consum. Dar acesta să fie prețul final sau mai există oare și alte componente, cum ar fi tariful de înmagazinare?
De la furnizorul actual de asemenea am primit o ofertă prin care se menține prețul pe care îl am și acum, respectiv 0,12517 lei / kWh, dar aceștia specifică foarte clar că acesta este prețul final care conține toate tarifele reglementate și anume: 0,09368 (preț gaz natural cu servicii de transport și
înmagazinare incluse) și 0,03149 (tarif reglementat de distribuție aferent categoriei de consum).
Tariful de înmagazinare cum poate fi determinat? Am găsit tarifele pentru 2 depozite dar acestea diferă.
Mulțumesc!
Buna ziua,
Pretul Corect la Gaze este pretul final cu toate componentele clauzelor din contract.
La pretul de 0,062 lei/KWh se adauga tariful de transport gaze, care variaza in functie de consum si dianmica acestuia, putem sa l aproximam la 10 lei/kWh, tariful de distributie 0,03149 lei/kWh, abonamentul zilnic de 0,40 lei * 365 zile / 4000 kWh = 0,0365 lei/kWh si in fuctie de clauzele comerciale este posibil sa mai existe si alte tarife de inamagzinare, de echilibrare , de depasire de capacitate etc.
Astfel pretul final ar putea fi daca nu mai exista celelalte tarife (este o prezumtie trebuie verificat) de 0,129999 lei/kWh
Interesant articolul, as vrea sa stiu cum ati procedat ca sa obtineti o a doua si o a treia oferta de pret pentru gaze, valabila de la 1.07.2020.?
Am trimis un e-mail la serviciul clienti ENGIE si mi-au trimis oferte care expira la 30.05.2020. Am cerut o oferta pentru o pers.fizica, cu centrala de apartamment, cu un consum mai mic de 280 KWh anual. Pretul pentru ac.categorie de consumatori mi se pare incorect (este cel mai mare din cele 4 categorii, C1,C2,C3,C4), fiecare consuma cat isi permite, in functie de venituri. Pentru supravietuire atat imi pot permite. De ce trebuie sa platesc cel mai mare pret la gaze, dintere cele 4 categ.?ENGIE a trimis o informare privind eliminarea preturilor reglementate de la 01.07.2020, fara sa am posibilitatea de a alege cea mai buna oferta de pe piata, valabil la ora actuala, descriind pasii pe care trebuie sa-i fac pentru accesarea contractului pe care ar trebui sa-l inchei cu ei pentru o per.de 1 an la pretul actual de furnizare, adica 125,17 lei, pret fara TVA. Nu am ce oferta sa aleg, ca totul pare deja prestabilit. Ma puteti ajuta?
Dvs va incadrati in prima categorie C1. Aceste categorii sunt fixate (reglementate de ANRE). Astfel, urmariti exclsuiv categoria C1. In situatia in care nu doresc sa negocieze cu dvs. alegeti alt furnizor de pe platforma https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife