Language

mai 27, 2022

Recomandări pentru consumatorii industriali de gaze din România, în contextul crizei COVID-19

Asociația Energia Inteligentă (AEI) le face o serie de recomandări consumatorilor industriali de gaze naturale, luând în calcul recentele evoluții de pe piața locală și cea internațională. Recomandările de mai jos se referă la două situații. Prima situație este cea în care contractul consumatorului de gaze naturale va expira în curând, iar cea de-a doua situație este cea în care contractul consumatorului de gaze naturale este încheiat pe termen lung. În momentul de față, în România, sunt aproximativ 188.000 de consumatori non-casnici, care au contracte încheiate cu 166 de vânzători de gaze naturale (furnizori licențiați).

Contractele care expiră pot fi negociate foarte avantajos

Dacă vă aflați în situația în care contractul de aprovizionare expiră în curând, este timpul să le solicitați furnizorilor de gaze o ofertă care să se bazeze pe evoluția recentă a prețurilor. Optim este să vă adresați unui număr cât mai mare de furnizori, recomandarea noastră este să cereți oferte de la 10 furnizori de gaze. Pentru a-i alege, puteți consulta pagina următoare: https://portal.anre.ro/PublicLists/LicenteAutorizatiiGN. În baza ofertelor primite, există două modalități în care puteți aborda negocierea. Una cu grad mai mare de risc, în care vă recomandăm să încheiați un contract cu o valabilitate de numai șase luni. Astfel, puteți obține în această perioadă un preț fix foarte avantajos în raport cu prețurile pe care un consumator le plătea anterior lunii aprilie 2020. Această abordare prezintă riscul ca în situația în care lucrurile vor reintra în normalitate în următoarele luni, prețurile gazelor pot să înceapă să crească din octombrie 2020, comparativ cu cele din vară și este posibil ca negocierea din  octombrie să vă aducă niveluri mai mari. Însă, în situația în care în toamnă ne vom confrunta cu o revenire a pandemiei, pe fondul sezonalității previzionate de unii cercetători pentru virusul COVID-19, puteți obține din nou un preț avantajos, pentru perioada de iarnă, la negocierea contractului pentru următoarele șase luni.

O altă abordare cu un grad mai mic de risc este încheierea unui contract pentru o perioadă de 12 luni, prin care aveți garanția livrărilor pentru următorul an de zile și, de asemenea, puteți obține un preț corect pentru această perioadă.

Și contractele mai vechi se pot renegocia favorabil consumatorilor

În cazul în care aveți contract încheiat la începutul anului 2020 sau anterior, recomandarea Asociației Energia Inteligentă este să solicitați furnizorului sau furnizorilor existenți renegocierea clauzelor pentru a vă adapta la condițiile prezente. Având în vedere situația actuală, potrivit datelor AEI, cei mai mulți dintre furnizori sunt în general deschiși unei renegocieri. Dacă nu veți găsi însă o cale de dialog, în conformitate cu legislația în vigoare, orice consumator poate să renunțe în termen de 21 de zile la furnizorul existent, mai ales dacă în contractul existent nu a agreat clauze comerciale prin care se obligă să achite anumite penalități financiare directe sau indirecte în cazul în care reziliază contractul înainte de termen. Recomandarea AEI este ca toți consumatorii care au contracte încheiate să urmărească încontinuu evoluția pieței și ori de câte ori consideră că prețul din contractul lor nu este unul corect, să îi solicite furnizorului renegocierea acestuia sau în cazul în care nu găsește înțelegere la furnizorul său, să solicite noi oferte din piață. Este însă foarte important ca analiza pe care faceți privind prețul din contract să fie una corectă, altfel puteți ajunge în situația în care puteți agasa furnizorul cu pretenții nejustificate și să-i determinați acestuia o aversiune față de compania pe care o reprezentați. Mai departe, această aversiune se poate răsfrânge negativ asupra relației comerciale și poate conduce chiar la rezilierea contractului. Analiza trebuie să se bazeze pe urmărirea trendului prețurilor gazelor naturale pe bursele de gaze și să includă dacă este posibil și alte analize realizate pe piața de profil.

Recomandări generale ale AEI

În contextul în care s-au redus cantitățile de gaze consumate, dar a devenit imprevizibil și graficul de livrări din lunile următoare din cauza reducerii activității în diverse sectoare, observăm tendința unor furnizori de a impune contracte de tip take-or-pay și/sau contracte cu flexibilitate redusă zilnică/lunară, dar cu penalizări financiare importante pentru consumatori. AEI atrage atenția că în anii precedenți contractele de gaze pentru consumatorii industriali erau în general destul de relaxate sub aspectul flexibilității lunare și adesea sub imboldul unui preț avantajos, furnizorii treceau cu vederea astfel de obligații. În prezent, în contextul crizei actuale, care comportă o mare impredictibilitate asupra continuării activității consumatorilor pe fondul restricțiilor sau al nivelului consumului astfel de contracte pot deveni foarte păguboase.

Consumatorii industriali au tendința de a prefera prețuri fixe ale gazelor naturale pe durata contractului. În această perioadă, cu evoluții impredictibile este foarte greu de stabilit un preț fix corect. Această dificultate în a identifica un preț fix corect pentru o perioadă de un an face ca în general furnizorii să ofere prețuri fixe mai mari, care să le acopere eventualele erori. Recomandarea AEI pentru consumatori este ca în acest an să renunțe la această abordare și să aleagă o altă variantă din cele de mai jos, cu mențiunea ca acestea sunt abordări generale care trebuie să fie analizate în mod particular de fiecare în parte și nu trebuie să se limiteze doar la cele expuse:

1. O abordare care aduce un risc mai mic pentru consumatori este stabilirea a două prețuri fixe, unul pentru perioada de vară și altul pentru perioada de iarnă;

2. O altă abordare cu un grad de risc mai mare este stabilirea unui preț variabil în funcție de evoluția lunară a prețului pe bursele de gaze;

3. Între cele două abordări se pot crea diverse combinații astfel încât consumartorii să își asigure un preț corect la gaze coroborat cu nivelul de risc acceptat.

AEI le recomandă consumatorilor să încheie contracte cu durata de un an, care să aibă clauze flexibile în ceea ce privește graficul de livrări, cu modalități și termene de plată specifice posibilităților și cu un preț stabilit în funcție de apetitul de risc (consumatorii cu apetit ridicat de risc – preț coroborat cu prețul lunar de pe bursele de gaze; pentru consumatori cu apetit redus de risc – un preț fix).

Scurtă privire în viitor

Prețul gazelor va urma un trend descendent în următoarele luni, trend care probabil se va schimba peste șase luni când vom asista la creșteri, ca urmare a majorării cererii, dar și a vânzării pe piață a hidrocarburilor din depozite (acest lucru va adăuga prețului gazelor costurile cu înmagazinarea).

Clauzele unui contract: preț, grafic de livrări, termenele și modalitatea de plată, durata contractului etc. sunt elemente care trebuie adaptate de la consumator la consumator, neputând să stabilim ad-hoc abordări unice la nivelul tuturor clienților, mai ales într-o perioadă atât de imprevizibilă. Trebuie să luăm în considerare că nimeni nu știe exact cât va dura starea de urgență din România, nu știm dacă în toamnă virusul nu va reveni și nu vor apărea din nou măsuri de distanțare socială, nu știm exact vor fi efectele crizei economice și așa mai departe. Dacă ne focusăm pe certitudinile pe care le putem avea în acest context plin de incertitudini, cu siguranță, cu toții vom avea mai mult de câștigat.