decembrie 4, 2020

Prețul gazelor naturale ar putea atinge nivelul de dinainte de începerea liberalizării

În 2008, ANRM a emis Ordinul nr. 21/2008 privind aprobarea prețului de referință a gazelor naturale extrase în România. Acest preț de referință a fost fixat de ANRM la nivelul de 495 lei/mii mc, adică 45,71 lei/MWh, cât era la acea dată prețul de vânzare al gazelor naturale din producția internă recomandat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali. Prețul a fost practicat pe piața românească până în anul 2012, când s-a aprobat prin HG 22/2013 aplicarea Calendarului de eliminare treptată a preţurilor la gazele naturale.

Evoluția prețului gazelor naturale în anul 2020 a prezentat un trend descrescător, acesta accentuându-se în ultima perioadă datorită crizei generate de pandemia COVID 19. Astfel, pe fondul prelungirii Stării de
Urgență pe teritoriul României și al diferitelor scenarii de reluare a activității economice normale în țara noastră, la sfârșitul lunii mai sau chiar începutul lunii iunie, apreciem cu o probabilitate de 80% că prețul gazelor naturale tranzacționate pe bursă urmează să atingă în vară nivelul de preț în monedă națională cu care se vindeau gazele din producția internă în anul 2008.

 

Atingerea valorii prețului gazelor din producția internă, de dinainte de începerea procesului de liberalizare a pieței de gaze, se bazează pe evoluțiile din România, nefiind datorată unei legi, instituții sau a unei politici.