mai 31, 2020

O nouă conductă de transport gaze în Europa de Est

Balkan Stream, conducta care va lega South Stream de Bulgaria, Serbia, Ungaria capătă tot mai mult contur. După finalizarea în timp record a conductei pe teritoriul Serbiei, după accelerarea construcției conductei în Bulgaria, Ungaria anunța realizarea unei noi conducte care să crească capacitatea de transport dinspre Serbia cu 60%.

Autoritatea maghiară de reglementare în domeniul energiei MEKH a emis la sfârșitul lunii martie decizia favorabilă realizării unei noi conducte magistrale de transport gaze naturale între Serbia și Ungaria. Conducta magistrală va avea un diametru de 1200 mm, o lungime de 15 km  și o presiune maximă de operare de 75 bar. Capacitatea inițială a conductei va fi de 6 miliarde metri cubi pe an și va permite conectarea între sistemul național de transport gaze naturale din Ungaria operat de FGSZ și noul sistem de tranzit al gazelor naturale al Serbiei dezvoltat de recent înfiițata companie Gastrans, dezvoltatorul și operatorul conductei 1200mm Turk Stream pe terioriul Serbiei. Decizia MEKH solicita operatorului de transport gaze naturale FGSZ realizarea obiectivului și punerea acestuia în funcțiune până la data de 1 octombrie 2021, condiționând totodată realizarea unei soluții tehnice care să permită creșterea ulterioară a capacității de transport pe direcția Serbia către Ungaria în funcție de cererea de gaze naturale.
Reamintim faptul că noua conducta magistrală de transport DN1200 Serbia-Ungaria va fi amplasată în paralel cu celelalte două conducte de interconectare cu diametrul de 600 mm și 700 mm, realizate și utilizate pentru transportul de gaze naturale pe direcția Ungaria spre Serbia, între operatorul FGSZ și compania națională sârbă de transport gaze naturale Srbijagas. Cele două conducte au o capacitate totală de transport gaze de 5,0 miliarde metri cubi pe an la o presiune maximă de 60 bar și au fost realizate în anii 1977 și 1992 pentru alimentarea cu gaze naturale a Serbiei din Rusia pe coridorul Rusia-Ucraina-Ungaria-Serbia.