mai 31, 2020

Clauzele de aprovizionare cu gaz Gazprom reprezintă o povară majoră pentru DEPA

Utilitatea gazului DEPA, al cărui acord pe termen lung de furnizare a gazelor cu Gazprom s-a transformat într-o povară grea pe fondul unei piețe în schimbare a prețurilor reduse brusc ale gazelor, caută condiții mai favorabile.

Au început discuțiile între cele două părți, însă oficialii Gazprom nu par dispuși să reexamineze detaliile la o mare profunzime, informează sursele.

Acordurile DEPA cu Gazprom, care includ clauze de preluare sau plată, nu mai sunt competitive.

Utilitatea greacă, pe unul dintre fronturile sale nefavorabile, solicită o revizuire favorabilă a clauzei de preluare sau de plată privind furnizarea în 2019.

DEPA a absorbit cu aproximativ 500 de milioane de metri cubi mai puțin decât s-a convenit anul trecut, o deficiență preconizată să coste aproximativ 100 de milioane de euro, pe baza condițiilor curente de aprovizionare convenite cu Gazprom.

Se crede că DEPA ar putea scăpa cu o plată mai mică pentru anul 2019 și va avea cantități rămase transferate în anii viitori.

Chiar și așa, utilitatea de gaze se confruntă încă cu o problemă majoră pentru 2020.

DEPA a revizuit recent contractul de furnizare Gazprom pentru un an, astfel încât 40% din aprovizionare este indexată în platforma olandeză de tranzacționare a gazelor TTF, unul dintre cei mai mari hub-uri din Europa.

Celelalte 60 la sută au rămas indexate pe petrol.

60% din oferta Gazprom indusă de petrol de către DEPA pentru 2020 este mult mai scumpă decât prețurile GNL disponibile în prezent pe piață, ceea ce înseamnă că utilitatea gazului nu va putea vinde această proporție clienților.

În esență, capacitatea DEPA de a-și vinde furnizarea de gaz a Gazprom în 2020 va fi limitată la proporția de 40% indicată de TTF.

Rezultatele primului trimestru ale DEPA nu sunt impresionante, iar situația pare să se deterioreze, întrucât prețurile internaționale de GNL continuă să alunece pe fondul impactului financiar global al pandemiei coronavirusului.

Se teme că costul clauzei de preluare sau de plată a DEPA pentru 2020 va depăși suma de 500 de milioane estimată pentru 2019.

SURSA: ENERGYPRESS.EU