mai 31, 2020

Rușii sunt obligați de arbitraj să întoarcă 1,5 MILIARDE de dolari / Polonia a câștigat procesul împotriva GAZPROM

Compania poloneză PGNiG a câștigat un proces intentat împotriva Gazprom în arbitrajul de la Stockholm. Disputa privind prețurile gazelor dintre părți a durat 5 ani. Acum, furnizorul rus trebuie să returneze PGNiG 1,5 miliarde de dolari.

Compania poloneză a declarat că Curtea de Arbitraj a luat partea lor și a recunoscut că prețul gazelor nu era conform prețului de pe piață. PGNiG va plăti Gazpromului pentru combustibil în conformitate cu noua formulă de stabilire a prețurilor, „care este direct legată de prețurile gazelor pe piața vest-europeană”. Aceasta înseamnă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor de import de gaze pentru compania poloneză. Mai mult, decizia instanței privește livrările de la 1 noiembrie 2014. Atunci, PGNiG a trimis o cerere de revizuire a prețului contractului către Gazprom.

Gazprom a plătit Naftogaz aproape trei miliarde de dolariAcum, gigantul rusesc din gaz este obligat să ramburseze 1,5 miliarde de dolari, a spus PGNiG. Aceasta este diferența dintre prețul calculat pe baza noii formule și suma plătită efectiv de companie de la 1 noiembrie 2014 până la 29 februarie 2020.

Serviciul de presă al Gazprom a confirmat către RBC că au primit o decizie de arbitraj de la Stockholm. Compania îl studiază. „Este prematur să acordăm estimări cu privire la sumele posibile ale plăților”, a spus Gazprom.

SURSA: TIMPUL.MD