mai 31, 2020

Explozia unui gazoduct din Turcia

Un nou incident tehnic major a avut loc în ziua de 31 Martie 2020 pe conducta magistrală de trasport gaze naturale cu diametrul de 1200 mm Iran-Turcia. Explozia s-a produs în data de 31 martie 2020 pe teritoriul Turciei, în zona localității Gurbulak la trei kilometri distanță de granița dintre cele două state.

Conducta cu o capacitate de transport gaze de 10,5 miliarde metri cubi de gaz pe an a fost pusă în funcțiune în anul 2001 și este operată de National Iran Oil Company (secțiunea iraniaină) și Botas Turcia (secțiunea turcă). Conform reacțiilor din mass media regională partea iraniană acuză un atac terorist asupra magistralei de transport, în timp ce reacția părții turce este mult mai prudentă și menționează faptul că o concluzie preliminară asupra cauzelor poate fi emisă doar în următoarele zile.

Incidente similare au mai avut loc pe această direcție de import gaze naturale a Turciei în data de 30 Iunie 2011 și 27 Iulie 2015 în ambele cazuri acuzații fiind trimise în direcția organizației PKK. În anul 2018 Turcia a importat din Iran un volum de 7,86 miliarde metri cubi de gaz și aproximativ aceeași cantitate în anul 2019.