iulie 8, 2020

Decizie istorică a UE: Comisia Europeană cere oficial suspendarea Pactului de Stabilitate, nu mai există reguli bugetare, ”guvernele pot pompa în economie oricâți bani e nevoie” – Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat vineri seară că cere în mod formal suspendarea temporară a prevederilor Pactului de Stabilitate și regulile bugetare care le impuneau statelor membre să nu depășească un deficit bugetar de 3% din PIB. Potrivit unui comunicat ulterior al Comisiei Europene, decizia are nevoie de aprobarea Consiliului UE, o formalitate având în vedere că șefii de stat și de guvern au aprobat deja măsura la începutul acestei săptămâni.

”Nu am mai făcut niciodată acest lucru. Astăzi activăm clauza derogatorie specială. Guvernele naționale pot pompa în economie cât au nevoie. Relaxăm regulile bugetare pentru a le permite să facă acest lucru”, a spus von der Leyen într-o postare video pe contul său de Twitter.

Consecința deciziei UE va fi că guvernele statelor membre – și guvernul României – pot cheltui cât e nevoie pentru a rezolva criza coronavirusului fără a se mai teme de declanșarea unei proceduri de deficit excesiv din partea Comisiei EUropene, procedură care la rândul său e însoțită de creșteri ale costurilor de împrumut.

SURSA: G4MEDIA.RO