Planurile de elaborare a unui acord pe piața comună a gazelor naturale din EAEU până în 2022

Comisia economică eurasiatică (CEE) intenționează să redacteze un acord privind piața comună a gazelor naturale în Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) până în 2022, a declarat președintele Consiliului Comisiei economice eurasiatice, Mikhail Myasnikovich, într-un interviu acordat ziarului Respublika.

Lucrările pe piața energiei electrice sunt sincronizate cu eforturile de implementare a programului comun al pieței de gaze.

„Având în vedere instrucțiunile președinților de a lansa mai devreme piața comună a gazelor naturale, intenționăm să redactăm un acord internațional până în 2022.

Acesta ar trebui să oficializeze problemele fundamentale legate de funcționarea pieței comune a gazelor naturale.

Ne așteptăm ca toate statele membre să fie active în îndeplinirea acestor sarcini importante și să sprijine eforturile CEE ”, a spus Mikhail Myasnikovici.

Potrivit acestuia, va fi elaborat un cadru de reglementare similar pentru piețele comune ale petrolului și produselor petroliere.

“Toate actele care reglementează aceste piețe ar trebui adoptate și vor intra în vigoare până la 1 ianuarie 2025”, a subliniat președintele Consiliului CEE.

Una dintre cele mai sensibile și esențiale probleme în crearea piețelor energetice comune este tariful de transport.

„Nu toate statele membre sunt de acord cu ideea că tarifele ar trebui armonizate.

În prezent, acestea sunt aplicate în cadrul reglementărilor naționale. Președinții statelor membre au dat instrucțiuni pentru a asigura o abordare nediscriminatorie a stabilirii tarifelor la serviciile de transport pe gaz ”, a spus Mikhail Myasnikovici.

Există, de asemenea, o serie de probleme nerezolvate legate de comerțul cu energie electrică, a adăugat șeful Consiliului de administrație al Comisiei Economice Eurasiatice.

Acestea includ posibilitatea de a utiliza monede naționale în plățile pentru energie, precum și de a utiliza semnături electronice emise de centrele naționale de certificare din uniune.

Potrivit lui Mihail Myasnikovici, un număr de 66 de probleme nerezolvate erau încă pe ordinea de zi de la 1 martie 2020. Cincisprezece dintre ele sunt legate de bariere, 14 – retrageri și 37 – restricții.

„Cred că toată lumea înțelege că aceste probleme nu vor dispărea de la sine.

Barierele sunt stabilite de state care doresc să-și protejeze piețele. Am exprimat deja ideea propusă de premierul din Belarus, Serghei Rumas, care a spus că, poate, are sens pentru toată lumea eliminarea acestor bariere simultan.

Desigur, revine șefilor de stat decizia finală.

Comisia va pregăti estimări bine întemeiate “, a spus Mikhail Myasnikovici.

SURSA: BELTA.BY