Președintele Johannis la Cernavodă. Speranțe și puțină istorie

img_2208Anunțata vizită a președintelui Klaus Johannis la centrala nucleară de la Cernavodă este un fapt de normalitate, industria nucleară din România fiind una de top, atât pe plan național, cât și internațional. Centrala de la Cernavodă este una din piesele majore ale infrastructurii critice, furnizoare de securitate energetică și energie curată la prețuri accesibile. Atenția acordată în cadrul CSAT proiectului Unităților 3 și 4 spune multe, dar nu Președinția are sarcina de a finaliza acest proiect, vizita arătând atenția acordată sectorului, problemelor lui, dar și viitorului acestuia. Este semnificativă totodată asocierea vizitei cu cei 20 de ani de la darea în exploatare comercială a Unității 1, eveniment care se va întâmpla efectiv pe 2 decembrie 2016.
Istoricește vorbind, vizitele președinților României la Cernavodă au fost de bun augur, chiar și ale celor pe care nu i-am votat! De ce ar fi diferit acum? Poate se mișcă și alții care au direct în atribuții menținerea sănătății unităților nucleare aflate în exploatare, asta însemnând atât oamenii, cât și instalațiile, retehnologizarea Unității 1 care se apropie cu pași repezi și dezvoltării Unităților 3 și 4 de pe acest amplasament.
La câteva din aceste vizite am fost parte, acestea fiind conexate cu evenimente „pozitive” ale dezvoltării industriei nucleare din România. Voi încerca să le rememorez succint, legând fiecare președinte de subiectul energiei nucleare din România.
Inaugurarea oficială a Unității 1, prilejuită de prima criticitate a reactorului, a avut loc la Cernavodă, la data de 17 aprilie 1996, în prezența premierului Canadei Jean Chretien, un mare susținător al intereselor nucleare canadiene în lume, a președintele Ion Iliescu  și  primului ministru Nicolae Văcăroiu.
Președintele Ion Iliescu cunoaște foarte bine situația apei de răcire și a lucrărilor necesare pe Dunăre pentru construcția Unităților 3 și 4, subiect reluat în 2002 cu ocazia unei noi deplasări la Cernavodă.
Din păcate, nu-mi amintesc o vizită a d-lui președinte Emil Constantinescu la Cernavodă pe durata mandatului său, dar îmi aduc foarte bine aminte de vizita domniei sale în Canada din mai 1998. Unitatea 1 era deja pusă în funcțiune, iar pe agendă figura semnarea unui acord cu Canada pentru completarea lucrărilor la Unitatea 2, inițiativă boicotată cu mult succes de imprevizibilul ministru al industriilor din acea vreme, care a refuzat deplasarea în Canada, dând un interviu cu aroganța binecunoscută, exact în dimineața în care la Ottawa era programată întâlnirea cu  dl. Chretien, prin care contesta proiectul! Țin minte articolul din Cotidianul, exemplar pe care îl mai am pe undeva pe-acasă. Motiv suficient ca Ambasada Canadei să informeze dimineața, ora României, încă noapte în Canada, Guvernul de la Ottawa, iar subiectul unității 2 să fie scos de pe agendă. Așa s-au pierdut 3-4 ani, timp în care condițiile de finanțare s-au înăsprit, în 1997-1998 România având o excepțională fereastră de oportunitate vis-a-vis de piețele financiare internaționale.
După niște ani având câteva întâlniri întâmplătoare cu dl. Emil Constantinescu am remarcat ca domnia sa cunoaște foarte bine subiectul uraniului din România.
În decembrie 2006, președintele Traian Băsescu a venit la Cernavodă pentru a se informa de stadiul Unității 2, aflată în pregătirea probelor complexe de punere în funcțiune. Vizita aceasta mi-o amintesc cel mai bine, fiind atunci director general al Nuclearelectrica și nemijlocit implicat în organizarea vizitei. Șederea președintelui pe amplasament a durat două ore, a făcut un tur al Unității 2 însoțit de directorul centralei Ionel Bucur și de mine, explicându-i unde suntem și ce așteptări avem pentru darea în exploatare comercială.
Președintele Băsescu și-a amintit din perioada când era la Anvers și veneau transporturile de echipamente pentru Cernavodă, perioada în care din țară venea o presiune extraordinară.
În final, în 2008 am avut ocazia să-l întâlnesc pe dl președinte Johannis, când în calitate de primar al Sibiului a fost decorat de președinția Italiei. Evenimentul a avut loc la Ambasada Italiei din București. Am schimbat câteva vorbe, era la curent cu subiectul nuclear, lucru normal având în vedere formația profesională a domniei sale, precum și cu studiile de amplasament de pe cursul Oltului pentru a doua centrală nucleară, activitate la care am fost șef de proiect până în 1989 și apoi director de proiect între 1990 și 1993 când s-a închis acest proiect. Noi am fost invitați la ceremonie de conducerea partenerilor noștri italieni de la ANSALDO NUCLEARE, ocazia fiind și decorarea echipei lor implicată în finalizarea Unități 2. Pe noi ne aștepta Curtea de Conturi la birou, așa că ne-am întors repede. Probabil că raportul Curți nu a fost prea favorabil, așa că pe noi nu ne-a decorat nimeni!
Revenind în prezent, sper ca și această vizită să aducă lucruri bune industriei nucleare din România, sunt convins că domnul președinte va avea un dialog deschis, în primul rând cu oamenii de la centrală, dar și cu industria orizontală implicată în construcția proiectelor nucleare și în asigurarea suportului de zi cu zi pentru exploatare și întreținere, cea de la care așteptăm să asigure participarea națională la finalizarea Unităților 3 și 4. Așteptăm cu mare interes rezultatele acestei vizite!
Închei cu sloganul industriei nucleare “Safety first!”, sintetizând în două vorbe faptul că o instalație nucleară în care se investește continuu în menținerea securității nucleare aduce profit. Dacă obținerea profitului este pe primul loc, instalația va avea suficiente rezerve să funcționeze sigur o vreme, dar pe termen lung va fi un dezastru!
About Teodor Chirica 3 Articles
Dr. Teodor Chirica este inginer, avand o bogata experienta de peste 40 de ani in industria energetica din Romania, specializat in energia nucleara. Este implicat activ in dezvoltarea proiectelor CANDU de pe amplasamentul Cernavoda, Romania inca din anii ’70, Dr. Chirica lucrand pentru ISPE, IRNE/CITON si RENEL, precum si pentru CANDU Owners Group, Toronto, Canada, iar apoi a servit in diverse pozitii de conducere in Nuclearelectrica (1998 – 2009) pe care a condus-o in calitate de director general din martie 2005 si pana in ianaurie 2009. De acemenea a fost Director General al AMEC Nuclear Romania (2009-2013), parte a grupului britanic AMEC (astazi AMEC Foster Wheeler), iar din noiembrie 2013 a fost numit director general la Societatea EnergoNuclear, companie de proiect dedicata dezvoltari Unitatilor 3 si 4 de la centrala nucleara Cernavoda. El detine un titlu de doctor in stiinte nucleare obtinut la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Dr. Chirica a avut un aport decisiv in infiintarea Forumului Atomic Roman (ROMATOM) in anul 2000 si afilierea acestuia la Forumul Atomic European (FORATOM). Este membru al Consiliului Director FORATOM din 2006 si Consilier Special ROEC de la inceputul anului 2015.

1 Comment on Președintele Johannis la Cernavodă. Speranțe și puțină istorie

1. “…dar nu Președinția are sarcina de a finaliza acest proiect, vizita arătând atenția acordată sectorului, problemelor lui, dar și viitorului acestuia”.
    Foarte clar punctata granita dintre aspectele tehnice si economice pe de o parte si cele politice si strategice pe de alta parte.