iunie 15, 2021

RIP (REQUIESCAT IN PACE)

ripÎn ultima sâmbătă dinainte de Sfântul Dumitru, în Maramureș se aprind lumânări pe mormintele celor ce au plecat dintre noi.
Pe lângă amintirea celor dragi, se oferă mâncare și un pahar de horincă celor ce sunt prezenți la comemorare, la sfârșit spunând o rugăciune și turnând un pahar cu horincă la capul celui ce a fost.
Părinții mei mă îndemnau să pun lumânări și pe mormintele celor la care rudele nu au putut ajunge, sau nu mai au pe nimeni în viață care să își aducă aminte și de ei.
În seara iluminației din anul acesta, mi-am adus aminte și de colegii de generație (colegii de grupă de la Institutul de Petrol și Gaze), care azi nu mai sunt printre noi, dar care sunt îngerii noștri.
Ei veghează din cer activitatea pe care o desfășurăm în industria de petrol și gaze.
De asemenea mi-am adus aminte și de toți colegii și mai ales de salariații care au părăsit pământul în urma unor nefericite accidente de muncă.
Încă de la primele astfel de incidente, sacrificiul acestor angajați, a făcut ca industria petrolieră să își modifice procedurile și instrucțiunile de lucru, creând în acest moment o activitate foarte sigură (cu o rată a accidentelor foarte redusă).
Dar chiar dacă siguranța este maximă, totuși mai citim sau aflăm despre accidente de muncă soldate cu salariați accidentați în timpul desfășurării activității de la locul de muncă.
Ultimul accident, care s-a întâmplat la o rafinărie de pe malul Mării Negre (soldat cu 2 salariați care au decedat), demonstrează încă o dată necesitatea înăspririi legislației de securitatea muncii până la eliminarea totală a acestor incidente.
Dar care sunt cauzele ce produc acestea incidente.
La o simplă evaluare am identificat ca și cauze:
a. optimizarea schemei de personal (prin reducerea la maximum a numărului de salariați),
b. vechimea instalațiilor tehnologice și modernizarea lor fără a se asigura la maximum securitatea mediului de lucru,
c. stresul indus angajaților de modificări ale structurii organizatorice,
d. efectuarea instructajelor privind securitatea instalațiilor, doar formal,
f. angajarea unor salariați slab pregătiți, dar mai ales impuși de unii conducători (atât politici cât și din organizație).

De asemenea în cele mai multe cazuri analizate,  am observat și influența negativă a șefilor asupra echipei (prin reducerea la maximum a timpului de intervenție), dar mai ales prin considerarea că șeful cunoaște bine atât procesul cât și consecințele apariției unor probleme în activitate (automulțumire și autosatisfacție).

De aceea în această seară să readucem în memoria noastră, îngerii păzitori ai industriei de petrol și mai ales să continuăm să perfecționăm lucrul în condiții de securitate, astfel încât subordonatul nostru să se întoarcă acasă.

Cred că ar fi util ca sindicatele din industria petrolieră să sponsorizeze realizarea unui monument dedicat celor ce au plecat dintre noi datorită accidentelor de muncă, imprimându-se pe placa comemorativă numele celor ce au decedat în timpul serviciului.