octombrie 25, 2020

Companiile energetice sunt o mare familie

images1În majoritatea companiilor energetice poți găsi oameni din diferite profesii, (nu chiar toți specialiști) care au între ei diferite grade de rudenie. Așa poți găsi frați,  surori, cumnați, cumnate, veri, verișoare, nepoți, nepoate, fini sau copii. Cât de mulți sunt, sunt în funcție de puterea (relațiile) sau funcția din companie a celor care i-a angajat. Nu ar fi nici o problemă dacă ar fi toți specialiști, dar aceștia în majoritate nu sunt. Ei sunt simpli executanți care ajută la preamărirea celui care i-a angajat sau execută diferite ordine care aduc beneficii sau relații acestuia. Ei sunt zvonacii societăților, informatorii șefului (în sens negativ), cei ce cresc ca Făt Frumos (iau prime, clase într-un an cât alții în zece). Majoritatea nu știu ”meserie”, dar au diplome obținute în diferite universități, spun ”da” la orice și sunt băieții buni care în timp scurt ajung șefi.

Astfel vor ajunge să angajeze, iar cei angajați de ei vor fi după chipul și asemănarea lor.

În timp ce aceștia sunt angajați, absolvenți ai unor facultăți de specialitate (adevărați specialiști) nu sunt angajați pentru că nu au experiență. De unde să aibă experiență, dacă nu li se dă ocazia să o aibă? Cum să se dezvolte dacă nici măcar nu sunt primiți să dea examen pentru angajare, pentru că nu au experiență.

Dar de ce examen vorbesc eu? Nu cred ca s-au mai dat examene corecte de mult timp. Mulți nu mai vor să participe la examene, știind că dacă nu au pile nu au nici o șansă și atunci merg și dau examene la firme din străinătate unde sunt bine primiți și unde performează. Pentru firmele românești nu sunt buni, dar pentru companiile din străinătate sunt adevărați specialiști, respectați și bine remunerați.

Uite așa ne pierdem specialiștii cei mai buni, cei pe care statul i-a pregătit, iar alții îi folosesc. I-am întrebat pe unii dacă se vor mai întoarce în România. Răspunsul a fost clar și sec ”Nu”, pentru că nu vor să fie bătaia de joc a sistemului relațional din România, că nu acceptă să fie conduși de unii oameni slab pregătiți, de unii oameni care nu au viziune și unde nu se pot dezvolta profesional.

Mă întreb care va fi viitorul companiilor tradiționale din domeniul gazelor? Răspunsul este unul singur. Se vor îndrepta către groapa care și-au săpat-o singuri.

Singura șansă este să luăm atitudine, să spunem adevărul, iar acești oameni care și-au angajat rudele să plece din companii împreună cu protejații lor. Este greu, dar nu imposibil. Acest subiect nu se discută. Există o frică și rezervă că poate odată o să ai și tu nevoie de EI. Nemulțumiți sunt cei care muncesc, își văd de treabă, dar și ei vorbesc doar pe la colțuri sau cu cei în care au încredere. Acest mod de lucru trebuie sa înceteze.

Tocmai de aceea a fost înființată Asociația Energia Inteligentă, să militeze pentru introducerea normalității, competitivității și profesionalismului în companiile de gaze și în cele din energie.