iulie 8, 2020

Relatiile Romano – Ucrainene, pe gaze, in curs de normalizare

Asociatia Energia Inteligenta a atras atentia in numeroase randuri a situatiei anormale generate de lipsa unor Acorduri de Interconectare intre compania de transport gaze Romaneasca si noua companie de transport gaze Ucraineana, fapt care intr-o iarna normala putea constituii o vulnerabilitate la adresa Securitatii Energetice Nationale.

In cursul acestei saptamani a avut loc o intalnire intre reprezentantii companiilor Transgaz Romania si GTSO Ucraina în vederea întocmirii unui program de verificare la SMG Tekovo, SMG Mediesu Aurit, SMG Orlovka Import Romania, SMG Isaccea Import Romania si pentru efectuarea unor teste de conformitate a echipamentelor de măsurare cu cerințele standardelor ISO și EN.

Echipamentele din acest statii trebuie supuse unor acțiuni care sa certifice conformitatea cu normele in vigoare si asigurarea increderii in masurarea gazelor naturale vehiculate prin aceste puncte:

• măsurători de rugozitate a suprafețelor interioare, de circumferință, cilindricitate și concentricitate pentru toate liniile de măsurare, pentru a se verifica conformitatea la cerințele Standardului ISO 5167:2003,
  • modul de calcul al unor parametrii/coeficienti care intra in calculul debitului d egaze care trece prin aceste puncte (coeficientului izentropic al gazelor, vâscozitatea gazelor, coeficientii de corectie a volumelor la condițiile de referință de 0⁰C și 15⁰C, energiei etc.

Teoretic dupa validarea acestor cerinte si lamurirea neconcordantelor aparute din anumite ”pretentii” ale partilor de a se aduce anumite modificari fata de situatia de fapt, in ceea ce priveste stabilirea punctului de masura comercial si a celui de control, Romania va beneficia, din nou, de capacitati de transport suficiente care sa i asigure accesul la sursele de gaze din import pentru a putea traversa potentiale situatii de criza determinata de cererea excesiva de gaze.

Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceasta iarna, a facut ca Romania sa nu resimta lipsa operabilitatii punctelor Isaccea Import si Mediesu Aurit.